Comisia Europeana (CE) va anunta, in aceasta saptamana, sanctiuni pentru grupul american Intel, inclusiv o amenda, pentru practici anticoncurentiale pe piata procesoarelor pentru computere personale, acuzand gigantul IT ca a abuzat de pozitia dominanta in defavoarea principalului rival, AMD.
CE va arata ca grupul american Intel , cel mai mare producator de procesoare din lume, a platit producatorii de computere pentru a-i determina sa amane sau sa anuleze produse bazate pe platformele oferite de compania rivala AMD, potrivit unor surse apropiate discutiilor.
Autoritatile europene pentru concurenta vor hotari miercuri sa amendeze Intel si vor indica grupului anumite schimbari in practicile de afaceri utilizate, pentru infractiuni de "restrictionare a mediului concurential", au declarat sursele citate.
Suma cu care urmeaza sa fie amendat gigantul IT nu este cunoscuta. Cea mai mare amenda impusa de CE pentru abuzarea de pozitia dominanta pe piata s-a ridicat la 497 milioane euro si a vizat grupul american Microsoft, in urma unei anchete incheiata pe 24 martie 2004.
Sursele sustin ca Executivul UE va decide ca Intel a comis doua incalcari ale legislatiei antitrust, cu referire la pozitia dominanta pe piata procesoarelor pentru computere personale.
Astfel, CE va prezenta concluzii potrivit carora Intel a oferit producatorilor de computere reduceri importante de preturi pentru a-i determina sa restrictioneze sau elimine utilizarea procesoarelor produse de compania rivala Advanced Micro Devices (AMD) si a oferit alte tipuri de stimulente retailerilor pentru a se asigura ca acestia promoveaza predominant calculatoare bazate pe procesoare Intel.
Comisia va indica Intel un termen limita pana la care grupul trebuie sa puna capat acestor practici, considerate ilegale de Executivul comunitar, potrivit acelorasi surse.
Intr-o a doua concluzie la ancheta, CE va arata ca Intel a platit producatorii de computere pentru a-i determina sa intarzie sau anuleze lansarile de produse bazate pe platformele oferite de AMD, au mai afirmat sursele.
Comisia va acuza Intel ca a derulat astfel de practici timp de opt ani. Printre producatorii de computere vizati se numara NEC Corp, Lenovo, Dell si Hewlett-Parkard.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu