Daca explorarile NASA pe Marte s-ar rezuma la cateva cuvinte, atunci acestea ar fi despre cautarea si gasirea de urme de apa pe Planeta Rosie. Ei bine, apa s-a gasit deja – sonda Phoenix a descoperit gheata pe Marte in 2008. Ce urmeaza?
Cercetatorii considera ca este din nou vremea sa caute forme de viata – ceea ce agentia spatiala americana nu a mai facut direct din 1976.
De aceasta data, se doreste aducerea pe Pamant a unor mostre de roca si teren martiene. Aici, acestea ar putea fi analizate in detaliu pentru a gasi urme fosilizate si bacterii extraterestre sau indicii chimice sau biologice care sa poata fi explicate numai prin faptul ca ceva a fost viu.
Totusi o asemenea misiune ar costa 10 miliarde de dolari si ar dura cativa ani. NASA nu isi permite aceasta aventura de una singura, prin urmare si-a unit recent eforturile cu Agentia Europeana a Spatiului pentru a trasa liniile unui proiect comun.
Expertii in politicile spatiale spun ca sincronizarea este perfecta, in ciuda riscurilor si a costurilor foarte mari, fiinf una dintre cele mai scumpe misiuni robotizate pe Marte si cu siguranta cea mai complexa.
Ideea aducerii mostrelor de pe Marte pe Pamant pentru a fi analizate exista de 25 de ani, dar pana acum nu a avut nicio finalitate din cauza costurilor si a temerilor legate de tehnologie. Multi considera ca este cea mai buna metoda pentru a afla daca pe Marte a existat vreodata viata.
Sursa: MSNBC
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu