joi, 8 septembrie 2011

Ghid practic: ce fel de RAM ai nevoie pentru PC-ul tau

De cata memorie RAM are nevoie PC-ul tau pentru a functiona mai bine si de ce fel de memorie are nevoie, sunt doua dintre intrebarile la care MaximumPC a incercat sa raspunda, intr-un ghid realizat special pentru a va ajuta in configurarea hardware a unui calculator personal.
De cata memorie ai nevoie?
Se spune ca nu exista raspuns la intrebarea "care este maximum de memorie RAM pe care ai voie sa-l instalezi?". In schimb, intrebarea "care este minimum de RAM de care are nevoie calculatorul?" tau, este cat se poate de legitima, mai ales daca ne gandim ca un Windows 7 pe 64 de biti nici nu se va putea instala daca nu detecteaza cantitatea de memorie amintita mai sus.
2GB RAM ar trebui sa fie limita de "jos" care te va ajuta sa folosesti PC-ul la treburi zilnice relativ comune: navigare pe internet, editare documente si chiar si vizionare de continut HD. Toate acestea cu o precizare: sa nu faceti multitasking pentru ca s-ar putea sa aveti ceva probleme de viteza.
Mergand mai departe, ajungem la 4GB de RAM, memorie considerata, cel putin pana acum, ideala din punct de vedere al performantei si costurilor. Atunci cand computerul tau va avea 4GB RAM, sistemul nu va face prea mari eforturi sa ruleze chiar si jocuri high-end si va putea face chiar si editare foto si video intr-un program precum Photoshop.
Ghid practic - ce fel de RAM ai nevoie pentru PC-ul tau
Ce faci cu 8GB de RAM si mai mult decat atat? Specialistii spun ca instalarea pe un sistem actual a 8GB de RAM este o idee practica doar daca veti folosi computerul ca workstation care ruleaza programe "grele" comerciale. In rest, pentru o activitate zilnica simpla, nici macar nu veti observa diferenta intre 4GB si 8GB, decat, poate, in buzunar, ca investitie.
La capitolul jocuri, o investitie in 8GB nu va insemna decat ca va pregatiti temeinic pentru viitor, in conditiile in care prea putine titluri solicita mai mult de 4GB. Cat despre memoriile de 3, 6 si 12 GB, trebuie spus ca trecem deja la categoria DIMM de memorie care nu functioneaza in sistem Dual Channel.
In plus, DIMM-urile functioneaza intr-o configuratie ceva mai speciala: de exemplu, pentru a ajunge la 6GB de memorie veti avea nevoie de 3 DIMM-uri de cate 2 GB.
Ghid practic - ce fel de RAM ai nevoie pentru PC-ul tau 

Despre latenta memoriilor
Potrivit celor de la MaximumPC, una dintre cele mai bune solutii este sa alegeti ceva de mijloc din punct de vedere al performantelor, dar care va salveaza portofelul: solutia este memoria DDR3-1600 un modul destul de rapid, dar nu atat de rapid precum cele premium, evident.
Oricum, inainte sa dati fuga la magazin ca sa cumparati ce e mai scump, mai bine sa vorbim un pic despre latenta memoriilor. Modulele de memorie sunt clasificate dupa un anumit "timing" care arata ca o insiruire de numere, de exemplu 9-9-9-24.
Prima cifra (9 in cazul nostru) este si cea mai utila si este denumita CAS Latency (adica timpul de care are nevoie RAM-ul pentru a accesa un set de date si care, combinata cu viteza memoriei poate fi folosita pentru a calcula timpul de raspuns, poate cel mai important aspect al unei memorii. Cu cat este mai mic timpul de raspuns cu atat este mai bine.
Compatibilitatea cu sistemul
Aici nu sunt foarte multe de spus. Probabil ca stiti deja ca un DDR3 nu este compatibil cu DDR2 si DDR, nici ca sistem si nici macar la sloturile dedicate de pe placa de baza. Oricum, daca aveti un pc relativ nou, uitati de DDR si DDR2. Sunt deja "istorie".
Ghid practic - ce fel de RAM ai nevoie pentru PC-ul tau



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu