luni, 22 iunie 2009

Peste 220.000 de absolvenţi de liceu vor susţine astăzi prima probă a Bacalaureatului (Bacalaureat 2009)


Peste 220.000 de absolvenţi de liceu vor susţine astăzi prima probă a Bacalaureatului, cea orală de limba şi literatura română, a anunţat, vineri, Ministerul Educaţiei.

Câte doi profesori de specialitate îi vor examina pe candidaţii la probele orale, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Elevii vor primi de la fiecare examinator câte o notă, iar diferenţa dintre cele două aprecieri nu trebuie să fie mai mare de un punct. Nota finală la proba respectivă se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.

Candidaţii vor extrage un subiect, iar dacă nu vor şti să îl rezolve, vor avea dreptul la un al doilea, în acest caz nota va porni de la 9.

Subiectele au un grad de complexitate medie şi pot fi tratate în 15 minute. Probele orale sunt eliminatorii, nu se primesc contestaţii, iar nota de promovare este 5.

Bacalaureatul se va desfăşura ca şi în anii trecuţi. Astfel, în perioada 22-25 iunie sunt programate probele orale la limba şi literatura română, limba maternă şi limba modernă. Pe 26 iunie vor începe examenele scrise, primul fiind cel la limba şi literatura română, urmat de proba la limba şi literatura maternă şi proba obligatorie a profilului.

Elevii mai au trecut şi de proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării pe 1 iulie şi pe 2 iulie o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării. Rezultatele muncii lor le vor afla pe 5 iulie când se vor afişa notele.

Meteorologii au emis cod galben de ploi şi furtuni pentru 21 de judeţe


Avertizarea a intrat în vigoare astăzi, la ora 03.00, şi expiră pe 23 iunie, la ora 21.00. Gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor, începând din cele vestice şi sud-vestice.

Avertizarea vine din cauza ploilor abundente, cu risc de inundaţii, prevăzute pentru această noapte.

Meteorologii spun că va ploua în Banat, Oltenia, Crişana şi Muntenia. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor avea şi aspect de vijelie, iar izolat vor fi şi căderi de grindină.

În Banat, Oltenia, Crişana, Muntenia şi zona de munte, ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 l/mp şi izolat 50 l/mp în 24 de ore.

Free Zone IT - Ubuntu Linux, alternativa Microsoft Windows

Astazi ne-am propus sa va aducem in atentie un sistem de operare care are un succes foarte mare in special in strainatate.

Este vorba de Ubuntu, un produs "free" si "open-source". Ca aproape orice varianta de Linux merita prezentat pentru ca este intr-adevar un sistem de operare cu care va puteti face treaba la fel de bine ca si cu un sistem de operare de la Microsoft, toate programele de care aveti nevoie fiind deja integrate.

Aceasta prezentare si-a propus sa prezinte in mare avantajele lui Ubuntu. Mai trebuie precizat ca instalarea lui o sa va ia foarte putin timp pe aproape orice statie, cererile de sistem fiind foarte mici. Odata instalat, va veti familiariza cu el intr-un timp foarte scurt.