miercuri, 20 iunie 2012

Linux recupereaza dezavantajul de gaming fata de Windows si Mac OS X

Unul dintre cele mai mari neajunsuri pentru utilizatorii de Linux este absenta unei oferte consistente de jocuri pentru pasionatii de gaming. Ubuntu face insa pasi mari in directia corecta, iar Linux recupereaza dezavantajul de gaming fata de Windows si Mac OS X.
Iata cele mai recente evolutii ale situatiei, care ar putea aduce gamingul pe Linux la acelasi nivel cu celelalte sisteme de operare, potrivit ArsTechnica.
Linux: de la Wine la gaming nativ
Absenta de versiuni oficiale ale jocurilor pentru Linux i-a obligat pe cei mai multi utilizatori ai distributiilor Linux sa apeleze la Wine sau alte trucuri pentru a putea juca versiunile de Windows.
Linux recupereaza dezavantajul de gaming fata de Windows si Mac OS X
Numarul de jocuri disponibil pentru Linux este insa in crestere si dezvoltatorii de jocuri par sa ia pentru prima oara in serios numarul mare de gameri ce folosesc sistemul de operare open-source.
Ubuntu Software Center
Poate cel mai important pas pentru gamerii pe Linux a fost deschiderea Ubuntu Software Center, ce ofera dezvoltatorilor de jocuri o solutie simpla de a-si distribui creatiile.
Linux recupereaza dezavantajul de gaming fata de Windows si Mac OS X
Intre aplicatiile de succes vandute in Ubuntu Software Center se numara jocuri ca Oil Rush, Braid si World of Goo.
Odata ce a fost confirmat faptul ca exista multi utilizatori de Linux dispusi sa plateasca pentru jocuri, Electronic Arts a inceput sa distribuie prin Ubuntu Software Center cele mai noi jocuri bazate pe HTML5, iar alti dezvoltatori de jocuri ii vor urma cu siguranta exemplul.
Humble Indie Bundle
Povestea de succes cea mai relevanta pentru gaming pe Linux este Humble Indie Bundle, pachet de jocuri create de dezvoltatori independenti si distribuite fara DRM, lasand pretul la latitudinea cumparatorului. Al cincilea pachet de jocuri a fost descarcat in primele 72 ore de la lansare de peste 10.000 de utilizatori Linux, ce au ales sa plateasca voluntar pentru ele chiar mai mult decat utilizatorii de Windows!
Linux recupereaza dezavantajul de gaming fata de Windows si Mac OS X
Statisticile Humble Indie Bundle arata ca utilizatorii de Linux au platit in medie 12,5 dolari dupa ce au incercat jocurile, in timp ce utilizatorii de Windows au fost dispusi sa plateasca in medie 7,97 dolari.
Valve Steam pe Linux
Zvonurile despre extinderea platformei de gaming Steam pe Linux au atins apogeul in 2012, cand Steam a devenit disponibil pentru utilizatorii de Mac, iar pasionatii de Linux au fost ignorati.
Linux recupereaza dezavantajul de gaming fata de Windows si Mac OS X
In aprilie 2012, Valve a confirmat lucrul la un Steam pentru Linux, ce ar putea aduce venituri importante dezvoltatorilor de jocuri. Nu se stie deocamdata daca jocurile distribuite de Valve vor avea DRM, lucru ce i-ar putea nemultumi pe multi utilizatori de distributii Linux.
Linus Torvalds: "Fuck you, Nvidia!"
Poate cel mai mare obstacol in calea egalitatii dintre Linux si Windows sau Mac la capitolul gaming ramane problema driverelor pentru placi de baza performante.
Linus Torvalds, creatorul Linux kernel, s-a plans recent de atitudinea Nvidia cu privire la functionalitatea placilor grafice in sisteme Linux. Torvalds nu a evitat sa-si exprime frustrarea: "Fuck you, Nvidia!", scrie Ubergizmo.
Linux recupereaza dezavantajul de gaming fata de Windows si Mac OS X
Criticile aduse Nvidia de catre Linus Torvalds sunt impartasite de multi utilizatori Linux ce au observat ca Nvidia optimizeaza cipurile Tegra 3 pentru smartphone-uri Android in interes comercial, dar ignora in continuare Linux, parintele Android, si refuza sa publice codul driverelor pentru a permite optimizarea lor pentru fiecare distributie Linux.
Indiferent daca Nvidia isi va schimba atitudinea fata de Linux sau nu, gamerii vor avea in curand tot mai multe optiuni pe Linux.