miercuri, 20 octombrie 2010

Este Linux pe care le disparitie?

De cativa ani incoace si, mai ales, in ultimile zile, au aparut pe Internet tot felul de zvonuri cum ca sistemul de operare open source Linux este pe cale de disparitie.

Potrivit mai multor site-uri din industria IT, daca Linux ar fi avut vreodata o sansa sa se ridice si sa castige cota de piata considerabila, a pierdut-o odata cu lansarea Windows 7, in ciuda stabilitatii si a securitatii exemplare pe care le ofera.

Multi sustin ca acest lucru este, in mare masura, adevarat si ei se bazeaza pe statistici reale care spun ca Linux nu a reusit niciodata sa castige mai mult de 1% din utilizatorii de PC-uri. De altfel, multe rapoarte realizate de firme de cercetare spun ca, de fapt, sistemul de operare Linux a scazut la chiar mai putin de un procent in utilizare.

Totusi, problema cu aceste rapoarte este faptul ca ele nu reprezinta o metoda potrivita si viabila de masurare a ratei de utilizare Linux, avand in vedere ca sistemul de operare este gratuit. In general, o astfel de cota de piata se bazeaza pe cifre de vanzari. Asa se intampla, spre exemplu, in cazul Windows: “X copii de Windows s-au vandut intr-o luna, ceea ce inseamna ca sistemul de operare detine o cota de piata Y.”

Asadar, este aproape imposibil de urmarit cate copii ale sistemului de operare sunt in uz pe desktopurile din toata lumea. Nici chiar o monitorizare a download-urilor soft-ului nu ar putea da o cifra exacta a celor care utilizeaza Linux.

Daca ar fi sa trecem in revista cateva din punctele forte ale Linux, distributiile moderne ale sistemului de operare din ultimii ani, dintre care Ubuntu este cel mai cunoscut, urmat de Mint, au simplificat si securizat utilizarea software-ului open-source.

Instalarea Ubuntu devenise mai simpla decat instalarea unui Windows. Driverele incorporate au devenit in timp atat de apreciate inca producatorii de PC-uri incepusera sa ofera Linux ca optiune preinstalata pe desktopuri.

Intre timp, esecul Windows Vista si cresterea popularitatii notebook-urilor a deschis o serie de oportunitati pentru Linux.

Dar, la un moment dat a intervenit Microsoft, care a prelungit viata sistemului de operare Windows XP, pentru a opri pierderile generate de mai noul Vista. In plus, lansarea variantei beta a Windows 7 a pus o mare piedica oportunitatii Linux.

Cota de piata mica, ce nu pare sa creasca prea curand, precum si optiunile limitate de redare media au lasat Linuxul fara aparare in fata rivalilor sai. Nu e de mirare, mai ales ca au trecut 18 ani de cand Linus Torvalds scria primele randuri de cod a ceea ce avea sa devina Linux, in cadrul unui proiect pentru facultate.

In tot acest timp, peisajul s-a schimbat considerabil, iar Linux pare ca sta pe loc.

Si, totusi, mai are Linux sanse sa se impuna in fata Windows-ului si a lui Mac OS sau chiar este pe cale de disparitie?

Sursa: PC World