sâmbătă, 18 iunie 2011

Windows 8 - baza de programare online

Desi programatorii web nu aveau o nevoie stringenta de sprijin, Microsoft le va oferi un suport major odata cu aparitia Windows 8, informeaza Cnet.com.

Urmatoarea generatie de Windows va veni cu o noua baza de programare si va oferi programatorilor libertatea de a face aplicatii cu aceleasi tehnici folosite la programele web. Microsoft numeste acest nou serviciu "softuri personalizate".

Este o miscare inteleapta pentru gigantul IT, avand in vedere ca vanzarile de Windows contribuie decisiv la bugetul companiei. Iar succesul Windows depinde mult de gama variata de programe care folosesc interfetele programului.

Aplicatiile personalizate folosesc o interfata mai sofisticata: un motor de browser. Acum stim de ce Microsoft a fost atat de agresiv in promovarea browserului IE9 anul trecut. De ce aceasta masura? Exista un motiv foarte bun: procesoarele ARM.


Astazi, aceste procesoare, produse de companii precum Qualcomm, Texas Instruments, Nvidia, Samsung, Apple si Freescale, sunt folosite de obicei pe sistemele mobile. Numarul lor creste rapid, iar Windows 8 este proiectat sa ruleze si pe acest gen de procesoare. Windows a rulat si pe alte procesoare in afara celor de la Intel si AMD: Itanium, MIPS, Alpha si PowerPC. Desi aceste versiuni au fost abandonate de-a lungul istoriei, Microsoft a adaptat codul Windows astfel incat acesta sa fie independent fata de tipul de CPU folosit.
Totusi, a-i determina pe programatori sa aleaga Windows este o alta provocare.

Programarea web poate fi folosita pe orice platforma, lucru ilustrat de larga varietate de computere si sisteme de operare care pot fi folosite pentru navigarea pe web. Softurile personalizate ale Windows 8 vor face apel chiar la aceste interfete ale browserelor: HTML, CSS si JavaScript.

Odata ce Microsoft va lansa versiunea de Internet Explorer care sa mearga cu ARM, aceste softuri personalizate ar trebui sa devina utilizabile pe orice platforma. Spre deosebire, programe precum Photoshop sau Microsoft Office, scrise pentru interfetele mai rudimentare ale Microsoft, vor trebui sa fie create separat.


Mike Angiulo, Vice-Presedinte Windows, a demonstrat aceasta noua abordare a gigantului IT ruland aceeasi aplicatie pe doua sisteme diferite, unul x86, altul ARM. In plus, Mirosoft are deja o baza de programare pentru mai multe platforme: .Net si Silverlight.

Aceasta mutare va fi utila pentru compania americana pentru ca Windows ramane o forta puternica in aceasta industrie, dar aproape toate programele populare care sunt construite astazi sunt construite ori pe platforme web sau pe device-uri care folosesc iOS si Android. Potrivit oficialilor Microsoft, peste 60% din tipul petrecut de useri este pe browser, acolo unde pot folosesc aproape orice program doresc.

Exista deja o armata de programatori pe online, ceea ce usureaza decizia construirii unei noi baze de programare. Nu se stie inca daca aceste softuri personalizate vor semana sau nu cu cele web, dar foarte probabil vor putea fi efectuate cu usurinta operatiuni gen optimizarea interfetei Facebook. Asta va ajuta la formarea mult mai rapida a unui magazin de aplicatii Windows 8.

Topul celor mai violente jocuri

Jocurile pe computer sau consola au ajuns sa fie considerate cauza multor probleme de comportament pe care le au copiii. Poate ca nu e complet adevarat, insa parintii nu gresesc atunci cand spun ca jocurile contin uneori sange si violenta in exces.

Revistele de specialitate au inclus mereu titluri ca "Resident Evil", "Silent Hill" sau "Soldier of Fortune" in topurile celor mai violente jocuri.

Jocul "Postal 2" se afla insa in top cel mai des, cand vine vorba de violenta, fiind interzis in Australia si Noua Zeelanda. In joc trebuie sa ucizi tot ce iti iese in cale si poti chiar sa arunci cainilor capul inamicilor decapitati.


"Mortal Kombat" este un alt joc plin de scene sangeroase. De la primul "Mortal Kombat" si pana la ultima varianta, lansata in 2011, grafica a avut parte de imbunatatiri, iar "Fatalitatile" tot mai pline de cruzime.

"Grand Theft Auto" este inca un joc ce iti testeaza instinctele criminale. Se cere mereu sa furi o masina, sa dai cu ea peste diverse persoane si sa iti faci o reputatie de gangster fara mila.


In "God of War" joci rolul unui atotputernic zeu al razboiului. Poti sa faci praf inamicii cu diverse arme si sa le curmi suferinta in mod artistic sau dezgustator, dupa caz. Unul din ceilalti zei moare dupa ce il lovesti in mod repetat cu o usa peste fata.


"Manhunt" este un joc aparut in 2003 care a starnit furia parintilor, la lansare. Protagonistul are la dispozitie un teren "de joaca" in care comite crime grotesti, doar pentru amuzament.

Tu ce alte jocuri ai adauga in topul celor mai violente titluri?