luni, 5 octombrie 2009

Un elev a castigat procesul impotriva Amazon si... 150.000 USD

Faimosul magazin online Amazon a intrat intr-un adevarat scandal in luna iulie 2009, cand a sters de pe e-reader-ele Kindle ale clientilor sai romanul "1984" a lui George Orwell. Motivele stergerii cartii au fost, conform declaratiilor Amazon, de natura legala (incalcarea unor drepturi de autor), insa nu toti cititorii au acceptat situatia.

Justin Gawronski, un elev in varsta de 17 ani, a fost atat de suparat de acest lucru, incat a dat in judecata Amazon. "Citisem deja aproape jumatate din carte si mi-am facut multe notite", a declarat Gawronski pentru LA Times.

Notitele, necesare pentru studiu la scoala, erau facute chiar pe textul romanului, deci in momentul in care Amazon a sters cartea de pe Kindle, munca elevului a devenit complet inutila. Saptamana trecuta, procesul s-a incheiat favorabil pentru Gawronski, care a intrat astfel in posesia unei despagubiri de 150.000 de dolari americani.

FIFA 10 bate recordurile de vanzari

Marea Britanie este cea mai importanta piata de jocuri video din Europa. Astfel, topurile de vanzari din UK au o relevanta sporita in analiza directiei in care se misca piata de video games.Saptamana trecuta, FIFA 10 a reusit sa ajunga pe primul loc la vanzarile de jocuri pentru console si a devenit a doua cea mai mare lansare din istorie dupa Grand Theft Auto IV (lansat in aprilie 2008). In top, FIFA 10 este urmat de Professor Layton and Pandora’s Box, Halo 3: ODST, Need for Speed: SHIFT si Wii Sports Resort.Lansarea lui FIFA 10 este si cea mai mare din istoria seriei. Lansat in variante pentru console si PC pe 2 octombrie, FIFA 10 continua una dintre cele mai de succes serii de "simulatoare" de fotbal din istorie. In acest moment, singurul concurent redutabil este Pro Evolution Soccer 2010 al celor de la Konamia. PES10 va fi lansat pe 23 octombrie 2009, in variante PC, PS3 si Xbox 360.


Modern Warfare 2 va fi scump, varianta PC amanata

Activision are doua vesti proaste pentru gamerii care abia asteapta lansarea noului FPS Call of Duty: Modern Warfare 2. Initial, variantele pentru PC, PS3 si Xbox 360 ar fi trebuit sa fie lansate simultan, pe 10 noiembrie 2009, insa varianta PC a "alunecat" doua saptamani, pana pe 24 noiembrie.In alta ordine de idei, Activision a anuntat ca variantele Modern Warfare 2 pentru PS3 si Xbox 360 vor avea un pret sugerat (SRP) de 54,99 lire sterline, adica in jur de 259,9 lei (la cursul BNR de astazi). Acest pret este cu 5 lire mai mare decat pretul obisnuit pentru jocurile "normale" de console.

Unii jucatori au fost atat de nemultumiti de acest pret incat au amenintat ca vor boicota lansarea jocului. Andrew Brown, seful Activision UK, a justificat astfel pretul anuntat: "In aceasta industrie productia de jocuri este costisitoare si riscanta." Pe de alta parte, politica de pret Activision a fost criticata de-a lungul anilor. De exemplu, la targul Games Convention 2007 din Leipzig, un reprezentant Activision, intrebat despre nivelul ridicat al preturilor jocurilor din seria Call of Duty, a raspuns: "Activision este o firma americana axata pe profit."