duminică, 31 octombrie 2010

Fernando si avionul

Maximele depăşesc temperaturile normale ale perioadei VEZI PROGNOZA PE TREI ZILE

România e în plină masă de aer cald, atât duminică, cât şi în următoarele zile. Ceea ce înseamnă încălzire certă a vremii pentru zonele de deal şi de munte, unde maximele ating şi 18 grade, depăşind astfel temperaturile normale ale perioadei.

România e în plină masă de aer cald, atât duminică, cât şi în următoarele zile. Ceea ce înseamnă încălzire certă a vremii pentru zonele d edeal şi de munte, unde maximele ating şi 18 grade, depăşind astfel temperaturile normale ale perioadei.

Duminică, ziua începe cu ceaţa în Moldova şi Transilvania, ca şi în Oltenia, dar alte fenomene meteo care să ne strice planurile de weekend nu se anunţă. E drept, prin Banat şi regiunile sudice, vântul va fi cam sprinten azi, dar măcar temperaturile la amiază sunt ceva mai mari decât cele de ieri. Vor fi, aşadar, maxime între 10-11 grade în nordul Moldovei şi în depresiuni şi 17, dacă nu chiar 18 grade Celsius în zona Banatului şi nici urmă de ploi.

Bucureştenii nu fac nici ei excepţie de la tabloul meteo în general frumos şi însorit, iar temperatura aerului va urca şi ea spre 14-15 grade, temperatură rezonabilă pentru un un final d eoctombrie.

Începem săptămâna, dar şi luna noiembrie cu un avânt al soarelui neaşteptat. Ba chiar, termic nu avem motive a ne plânge. E uşor mai cald decât normal, cu valori termice la amiază ce pot atinge şi 17-18 grade, cum va fi cazul la Arad, Timişoara şi Reşiţa, dar cu ceva vânt mai agitat în Banat. De altfel, tempreaturile nu lasă de dorit nici în restul ţării.

Soarele va ridica mercurul în termometre la 12-14 grade în Bucureşti unde luni după câteva ore cu nori şi ceaţă, este posibil să avem parte de ceva burniţă. În sud, de altfel, norii joşi stau grămadă întreaga zi, iar maximele ar putea să nu treacă de 11 grade, cum va fi cazul la Suceava şi Craiova.

Marţi, vremea rămâne caldă în vest şi centru, dar şi în zonele de deal şi de munte, unde încă se mai ating 17-18 grade, la Timişoara şi Arad, dacă nu chiar ceva mai mult în Dealurile de Vest, dar în zonele joase, tot ceaţa şi burniţa dictează bună parte din zi, ca şi în Bucureşti, de altfel, unde marţi amiaza va aduce maxim 12 grade. Tot atâtea se fac şi la Alexandria şi Craiova, în timp ce spre Miercurea Ciuc temperatura nu va trece de 11 grade.

În această noapte se trece la ora de iarnă

România trece, sâmbătă spre duminică noaptea, la ora oficială de iarnă. Astfel, ora 4.00 devine ora 3.00.

Asta înseamnă o oră în plus de somn, pentru că ceasurile vor fi date înapoi. Astfel, ziua de duminică devine cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Trecerea la ora de iarnă nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la acea dată, a anunţat, marţi, CFR Călători.

Astfel, trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la capăt, potrivit CFR Călători.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi, 31 octombrie, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria, trenurile vor circula după orarul din mersul de tren în vigoare.