miercuri, 3 noiembrie 2010

Nokia X2-01, un semi-smartphone de criza?

Nokia lanseaza telefoane de criza. Cel putin asa par sa graiasca pozele scapate pe Internet, care prezinta un asa-numit Nokia X2-01. Dispozitivul seamana cu Nokia C3 la design, dar are evident dotari si facilitati mai putine, care il plaseaza in afara sferei smartphone-urilor.

Astfel ca, Nokia X2-01 are la baza vechea platforma S40 in loc de Symbian, care nu poate rula aplicatii. Paradoxal insa, telefonul beneficiaza de o tastatura QWERTY, care seaman foarte mult cu cea a lui Nokia C3.

Alte caracteristici care il plaseaza sub linia smartphone-urilor sunt conectivitatea 2G si ecranul QVGA landscape de 2.44 inci.

Dispune totusi de port microSD, radio FM, Bluetooth si camera de 3MP. Niciun cuvant insa despre Wi-Fi.

Toate aceste specificatii ar putea fi insa numai niste zvonuri, dotarile oficiale ar putea fi diferite.

Deocamdata nu exista informatii despre pret si data de lansare. Dar, daca stam sa ne gandim ca Nokia C3 este deja destul de accesibil ca si pret, ne putem inchipui ca X2-01 va fi destul de ieftin.

Sursa: GSM Arena

Google recompenseaza hackerii care gasesc erori in aplicatiile web

Iata ca soarecele si pisica chiar pot colabora. Cel putin atunci cand rolul pisicii este jucat de catre Google, iar cel al soarecelui de catre hackeri.

Gigantul IT le ofera sansa hackerilor sa castige un ban cinstit, recompensandu-i pentru gasirea bug-urilor si a vulnerabilitatilor, in aplicatiile lor web.

Programul nu se adreseaza strict hacker-ilor, ci si vanatorilor de bug-uri. Vulnerabilitatile gasite pentru serviciile Gmail, Blogger si YouTube sunt rasplatite cu cel putin 500 de dolari, in vreme ce bug-urile calificate ca fiind “severe sau neobisnuit de ascunse” sunt recompensate cu putin peste 3000 de dolari.

Optional, hackerii pot directiona castigul catre fundatiile caritabile.

Pentru a asigura o functionare cat mai buna a serviciilor Web, Google exclude bug-urile cauzate de atacurile de tip DDoS (denial of service) si smecheriile de optimizare a cautarilor pe motoarele de cautare. Tehnologiile recent achizitionate de Google sunt de asemenea interzise.

Nu este pentru prima data cand Google implica publicul larg in identificarea bug-urilor. In ianuarie, compania a anuntat un program pe recompense pentru Chromium, proiectul open-source din spatele browser-ului Google Chrome, exemplu care a fost urmat si de cei de la Mozilla.

Extinderea programului si catre aplicatiile web vine ca o continuare logica si importanta pentru Google, in contextul lansarii sistemului de operare Chrome. Daca utilizatorii planuiesc sa incredinteze informatii din ce in ce mai importante serviciilor online, acestea trebuie sa fie securizate.

Pe viitor, Google ar putea extinde programul si la aplicatiile pentru client, cum ar fi Android, Picasa si Google Desktop.

Sursa: PC World