marți, 27 octombrie 2009

Ochii crevetilor, inspiratie pentru noi unitati DVD

Natura este de multe ori superioara tehnologiei. O dovada o constituie ochii unei specii de crevete urias care traieste in Marea Bariera de Corali. Modul de functionare al ochilor acestei creaturi i-a inspirat pe cercetatorii britanici sa incerce crearea de unitati DVD mai performante.



Acesti creveti percep 12 culori primare, de patru ori mai multe decat oamenii, si pot detecta directiile de oscilare ale undelor luminoase. Dispozitivele de acest tip pentru CD-uri sau DVD-uri functioneaza performant doar pentru o singura culoare. Ochii crevetilor, in schimb, opereaza la fel de eficient in tot spectrul vizibil, de la infrarosu pana la ultraviolet.

Cercetatorii cred ca structura anatomica a ochilor crevetilor si performantele acestora pot fi imitate in laborator cu ajutorul cristalelor lichide. Totusi, nu isi pot explica motivele pentru care ochii acestor vietuitoare sunt atat de performanti. Exista insa o ipoteza: se pare totul are a face cu alimentatia si cu sexul.

Al treilea trimestru de pierderi pentru Microsoft

In aceste zile, compania Microsoft a anuntat rezultatele financiare ale trimestrului care tocmai a trecut si deloc surprinzator (desi atipic daca ne gandim la perioada de dinainte) au anuntat iarasi scaderi ale veniturilor, destul de insemnate si de aceasta data, de aproximativ 14 procente fata de perioada similara a anului trecut.


Si de aceasta data, cele mai multe pierderi sunt datorate diviziei Windows, pentru ca este stiut “insuccesul” avut de Vista, si doar aceasta divizie a avut o scadere de 38,76 de procente, in timp ce diviziile de Windows Mobile, Xbox si Zune au avut o evolutie cu mici modificari fata de alte perioade.


In acelasi timp, reprezentantii Microsoft declara ca nu au fost inregistrate in raportare si sumele venite din precomenzile pentru Windows 7, de aproximativ 1,47 miliarde de dolari americani, si ca in ciuda aparentului success foarte mare pe care il are ultimul sistem de operare, ei nu se asteapta sa se schimbe foarte repede datele problemei, asteptandu-se o evolutie in bine a veniturilor abia in viitorul apropiat, in urmatorul an fiscal.