miercuri, 15 aprilie 2009

Mită de 290.000 de lei

De ce le-a fost frică oficialilor FRF n-au scăpat. După percheziţia de ieri, de la Casa Fotbalului, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, a fost reţinut iniţial pentru 24 de ore, iar ieri Tribunalul Argeş a dispus arestarea lui pentru 29 de zile. El este acuzat că a luat mită de la Cornel Penescu pentru delegarea unor arbitri preferaţi. De asemenea, patronul lui FC Argeş a fost reţinut pentru aceeaşi perioadă.

Gheorghe Constantin, şeful arbitrilor, este acuzat că a luat bani de la Cornel Penescu. Ambii sunt arestaţi pentru 29 de zile

După ce Cornel Penescu a fost reţinut ieri în arestul Poliţiei Piteşti, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a decis ca şi ceilalţi inculpaţi în cazuri de dare şi luare de mită să fie cercetaţi penal. Printre ei, chiar preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, pentru care mulţi oameni de fotbal ar fi băgat mâna în foc că nu ar putea fi un om “pătat”.

Penescu a dat 54.000 $ unor «fluieraşi»

DNA a remis ieri un comunicat prin care explică ce anume a dus la cercetarea în stare de arest a celor doi oameni de fotbal, dar şi a altor doi inculpaţi în acest caz: Ilie Liviu Făcăleaţă şi Dan Cristian Libertatu. “Inculpatul Penescu Gheorghe Cornel a remis direct, în două tranşe, suma de 290.000 RON inculpatului Constantin Gheorghe, pentru ca acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, să delege arbitri agreaţi de primul inculpat la meciurile disputate de Fotbal Club Argeş în sezonul 2008–2009 şi pentru a promova în lotul A un arbitru protejat de inculpatul Penescu Gheorghe Cornel”, se arată în comunicat. De asemenea, Penescu ar mai fi dat şi alte sume de bani unor arbitri şi unor observatori:
“În perioada octombrie – decembrie 2008, inculpatul Penescu Gheorghe Cornel a remis suma totală de 54.000 USD mai multor arbitri din Liga I de fotbal pentru a beneficia de arbitraje favorabile în meciurile pe care le disputa Fotbal Club Argeş Piteşti şi, de asemenea, suma de 3.000 de euro unui observator federal delegat la unul din meciurile disputate de Fotbal Club Argeş”.

«Hoţii sunt liberi, Becali e pe cruce»

Pentru prima oară in două săptămani, Gigi Becali pare resemnat. Intristat, finanţatorul Stelei s-a arătat ieri, in faţa magistraţilor Judecătoriei Sectorului 1 din Capitală, un alt om decat individul vehement cu care ne-am obişnuit. Abătut, Becali a stat singur în boxa acuzaţilor ascultand, cu capul plecat, cum avocaţii săi cereau revocarea mandatului de arestare preventivă eliberat pe numele său. Aseară, magistraţii au dat verdictul: Becali rămâne în arest!

“Cum Pilat l-a eliberat pe Barabas şi L-a răstignit pe Iisus, aşa mi se întâmplă şi mie. Hoţii sunt liberi, Becali e pe cruce. Fiecare va răspunde undeva pentru tot ce mi s-a întâmplat, eu îi iert, fie că sunt judecători, procurori sau hoţi, eu îi iert. Suntem în Săptămâna Mare şi cred că o să am parte de cea mai curată împărtăşanie. Ce păcate aş putea să fac în arest? Să vă ajute Dumnezeu să judecaţi cu curaj acest caz!”, a mărturisit Gigi Becali, în faţa judecătorilor.

Latifundiarul va rămâne în puşcărie

“Nu am dat nici un ordin ca persoanele care au furat maşina să fie bătute. Am spus să nu fie bătuţi, le-am dat whisky şi 500.000 de lei (n.r. - lei vechi, adică 50 RON) pentru taxi, ca să se ducă acasă”, a mai spus, pe un ton grav, finanţatorul Stelei. Apoi, la ieşirea din sala de judecată, ridicând mâinile încătuşate deasupra capului, el le-a strigat ziariştilor: “Barabas - liber, Hristos - pe cruce. Hoţii - liberi, Becali - în arest.” În pledoariile lor, avocaţii lui Gigi Becali au cerut eliberarea acestuia, pe motiv că arestarea preventivă a fost dispusă în mod nelegal. Apărătorii latifundiarului au mai explicat că, la momentul reţinerii sale, Gigi Becali nu a fost ascultat de către procurori şi, mai grav, nu a fost asistat de către un avocat ales sau din oficiu. Aseară, cu puţin înainte de ora 19.00, după aproape şapte ore de deliberări, judecătorii au decis ca Gigi Becali să rămână în puşcărie. Vădit nemulţumit, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a declarat că mai sunt şi alte căi de atac. De altfel, peste două zile, în Vinerea Mare, magistraţii de la Sectorul 1 vor judeca o altă cerere de punere în libertate a lui Bacali. Este vorba despre înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea de a nu părăsi ţara până la finalizarea dosarului. Latifundiarul are de plătit 200 de lei cheltuieli de judecată.

Luptătorul Marcel Popa, arestat

Un alt bodyguard al lui Gigi Becali, Marcel Popa, sportiv specializat în lupte libere, a fost reţinut, luni, de oamenii legii. Ieri, judecătorii l-au arestat pentru 29 de zile. Popa a recunoscut că el e cel care l-a împuşcat cu un pistol cu bile pe unul dintre presupuşii hoţi ai maşinii lui Gigi. Ceilalţi patru bodyguarzi ai lui Becali - Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu şi Dumitru Beciu, arestaţi odată cu şeful lor - au apărut şi ei, ieri, în faţa instanţei. Cererea de eliberare a lui Beciu a fost respinsă, iar pentru ceilalţi trei, magistraţii se vor pronunţa mâine.

Mama lui Gigi s-a rugat la biserică

Zilele trecute, Alexandra (foto), mama lui Gigi Becali, a fost la biserică unde s-a rugat pentru fiul arestat. Cu lacrimi în ochi şi sfâşiată de durere, bătrâna a spus că îi e dor de copilul ei. Ea a povestit că vorbeşte mai mereu cu George la telefon şi că speră să i se facă dreptate, potrivit Acasă TV.