luni, 28 mai 2012

Yahoo Axis (Download) - ce ştie să facă noul web browser de la Yahoo

Yahoo Axis este un web browser pentru dispozitive Apple iOS şi componentă plugin pentru web browsere desktop, menită să aducă funcţii suplimentare şi acces la o versiune îmbunătăţită a motorului de căutare Yahoo Search.
În versiunea pentru dispozitive mobile, Yahoo Axis este disponibil momentan doar pentru tablete şi telefoane cu sistem de operare iOS. Din motive lesne de înţeles, Google nu este tocmai dispus să-şi ajute competitorul său direct, venit să-i conteste supremaţia în domeniul motoarelor de căutare. Prin urmare, versiunea pentru dispozitive Android a Yahoo Axis Web Browser se va lăsa ceva timp aşteptată, chiar dacă plugin-ul pentru Google Chrome este deja funcţional.
Potrivit lui Ethan Batraski, şeful grupului Search Innovation din cadrul Yahoo, Axis este bazat pe un design creat cu scopul de a scurta etapele procesului de căutare, vizionare a rezultatelor şi accesarea website-ului conţinând informaţiile dorite. Cu Axis, după introducerea termenilor de căutare utilizatorul poate ajunge direct la pagina dorită, sărind peste etapa mare consumatoare de timp a răsfoirii listelor cu rezultate, conţinând link-uri către diverse website-uri.
Yahoo Axis - lista de rezultate
Chiar dacă descrierea dată de Yahoo sună foarte bine, Axis nu ne scuteşte complet de etapa alegerii informaţiei dorite din lista cu rezultate. Axis oferă însă o modalitate mai bună de a sări între lista cu rezultate şi paginile web pe care intenţionăm să le vizităm. Putem salva bookmark-uri cu paginile preferate, dar şi liste cu paginile pe care intenţionăm să le citim mai târziu. Per total, conceptul funcţionează foarte bine, iar noul browser ar putea ajuta Yahoo să-şi promoveze într-un mod agresiv propriile servicii de căutare.
Iniţiativa creării unui astfel de web browser poate avea puternice implicaţii financiare pentru companie. În prezent, divizia Yahoo Search generează venituri în valoare de peste un miliard de dolari anual, obţinute prin inserarea de mesaje publicitare în paginile cu rezultate.
Yahoo Axis - lista de rezultate
Totuşi, cu Axis nu mai avem pagini cu rezultate în sensul clasic. În schimb, în cel puţin 80% din cazuri căutările returnează o listă orizontală cu miniaturi reprezentând website-urile vizate, restul fiind miniaturi cu text afişat ca şi rezultate. Prin inspectarea vizuală a acestor miniaturi este relativ uşor să ne dăm seama care website prezintă mai mult interes, după care dăm pur şi simplu click pe miniatură pentru a ajunge la pagina dorită. Pentru a reveni la lista de miniaturi şi inspecta alte rezultate, nu trebuie decât să tragem pagina din partea superioară a ecranului, folosind interfaţa touch a tabletei sau telefonului. Pentru a derula înainte/înapoi în lista cu rezultate, direct din pagina în care ne aflăm, nu trebuie decât să tragem degetul spre stânga sau dreapta, fără a mai trece efectiv prin lista cu rezultate.
Yahoo Axis - căutare după imagini
Acestea fiind spuse, lista cu rezultate există încă, dar modul de prezentare este foarte diferit faţă de ce oferă în prezent Google, iar modul ingenios în care a fost integrată cu browser-ul Axis facilitează o experienţă confortabilă în ansamblu. Pentru moment, listele cu rezultate nu conţin reclame, dar asta se va schimba cu siguranţă după ce Axis va câştiga un număr mai are de adepţi.
Cât despre extensia pentru browsere desktop, aceasta aduce o funcţionalitate similară web browser-ului pentru dispozitive mobile, chiar dacă la o primă impresie pare mai degrabă un accesoriu pentru cei care folosesc versiunea mobilă, menit să ţină sincronizate lista de tab-uri şi istoricul de navigare.
Yahoo Axis - extensia pentru Google Chrome
Cu interfaţa aleasă, Yahoo Axis străluceşte cel mai bine pe tabletă, unde sistemul de miniaturi şi navigarea prin gesturi ating eficienţă maximă.
Pe tableta iPad, Axis este un web browser foarte reuşit şi cu avantaje evidente când vine vorba de folosirea funcţiei de căutare.
Chiar dacă dispozitivele iOS vin la pachet cu web browser-ul Safari, noul produs pare să se bucure de sprijinul Apple, compania neavând oricum foarte multe resurse de investit în web browser-ul propriu. De altfel, Yahoo a creat Axis pe fundaţiile Webkit, astfel că performanţele la randarea paginilor web sunt la un nivel comparabil cu Apple Safari.
Yahoo Axis - lista de Tab-uri
Totuşi, Apple nu oferă un mediu complet deschis pentru web browsere alternative, neoferind posibilitatea de a seta alt browser implicit în afară de Safari. Situaţia s-ar putea schimba destul de curând, în caz contrar Apple riscând să aibă de furcă cu noi procese antitrust, de amploarea celor prin care a trecut şi Microsoft în urmă cu nu foarte mult timp.
Chiar dacă nu va ajunge prea curând la faima de care se bucură în prezent Google Chrome sau Mozilla Firefox, Yahoo Axis se prezintă drept un competitor credibil şi cu mult potenţial de dezvoltare în lumea tabletelor, telefoane inteligente şi alte categorii de dispozitive mobile.

Kaspersky: "un malware avansat ameninta mai multe tari"

Kaspersky Lab a descoperit un program periculos extrem de sofisticat, care este folosit ca arma cibernetica impotriva mai multor tari.
Complexitatea si functionalitatile noului malware le depasesc cu mult pe cele ale amenintarilor informatice cunoscute pana in prezent, se arata intr-un comunicat de presa al companiei de securitate.
Programul a fost descoperit de expertii Kaspersky Lab în timpul unei investigatii initiate la cererea Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU), un organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva.
Programul periculos, identificat de produsele Kaspersky Lab cu numele Worm.Win32.Flame, a fost creat pentru spionaj cibernetic si are capacitatea de a fura date confidentiale, de a face capturi de ecran,  a strange informatii despre sistemele atacate, fisierele stocate, datele de contact si poate inregistra chiar conversatii audio, daca acel computer are atasat un microfon (inclusiv de la camera web).
Cercetarea independenta a fost initiata de ITU si Kaspersky Lab in urma unei serii de incidente provocate de un alt malware foarte periculos si necunoscut pana in prezent, numit Wiper. Acesta a sters informatii de pe mai multe computere localizate in zona de vest a Asiei.
Analiza Wiper este inca in desfasurare, dar, in timpul procesului, expertii Kaspersky Lab, in colaborare cu ITU, l-au identificat pe Flame, se mai arata in comunicatul oficial al Kaspersky.
Aproape imposibil de detectat
Cercetarile preliminare indica faptul ca acest malware exista „in the wild” (fara sa fi fost detectat pana acum) de mai bine de doi ani, adica din luna martie 2010. Din cauza nivelului extrem de complex, dar si a naturii directionate a atacurilor (nu ataca decat anumite tinte), niciun software antivirus nu a reusit sa-l identifice.
Cu toate ca functionalitatile lui Flame difera de cele ale deja celebrelor arme cibernetice Duqu si Stuxnet, geografia atacurilor, exploatarea anumitor vulnerabilitati software si faptul ca doar anumite computere sunt vizate de atacuri il plaseaza in aceeasi categorie a super-armelor cibernetice.
Modalitatea exacta de atac este inca in proces de identificare, dar este evident faptul ca Flame are capacitatea de a se propaga intr-o retea locala folosind mai multe metode, inclusiv aceeasi vulnerabilitate de imprimanta si infectare a unui stick USB exploatata si de Stuxnet.

"Cercetarile preliminare, initiate in urma unei cereri urgente din partea ITU, confirma natura directionata de atac a acestui program periculos", afirma Alexander Gostev, Chief Security Expert la Kaspersky Lab.
"Aspectul alarmant al acestei probleme este ca intreaga campanie de atac a Flame este in plina desfasurare, infractorii cibernetici colectand in momentul de fata informatii de pe computerele infectate, in timp ce cauta sa tinteasca noi sisteme pentru a-si atinge scopul", incheie Gostev.
In zilele urmatoare, o serie de articole publicate pe blogul oficial al companiei vor dezvalui noi detalii despre acest malware. Pentru moment, se cunoaste faptul ca Flame este compus din mai multe module, fiecare insumand mai multi megabytes, care îl fac de 20 de ori mai mare decat Stuxnet.

Facebook ar putea cumpara Opera browser

Opera browser ar putea fi achizitionat de Facebook. Dupa achizitia Instagram si listarea la bursa, Facebook este interesata si de Opera Software, dezvoltatorul browserului web Opera, care ar mari influenta Facebook in lumea online.
Zvonul ce spune ca Facebook ar putea cumpara Opera browser este vehiculat deja de mai multe surse, care subliniaza avantajele pe care le-ar avea Facebook daca ar avea un browser ce ofera integrat serviciile sale, scrie Dvice.com.
Pana acum, singurul lucru confirmat este faptul ca Opera Software nu mai face angajari, semn ce indica de obicei o schimbare importanta in companiile mari.
Daca Facebook achizitioneaza un browser web, pasul urmator va fi probabil un sistem de operare pentru smartphone-uri, iar reteaua sociala va putea ajunge la egalitate cu giganti IT ca Google si Apple.

Nou jailbreak untethered pentru iOS

Hackerii au publicat un nou jailbreak untethered pentru iOS. Este disponibil pentru toate device-urile iOS, mai putin pentru mai putin pentru iPad 2 cu chipset pe 32 nm.
Compatibil cu iPhone 4S si cu noul iPad, cel mai nou jailbreak untethered pentru iOS este aproape universal si permite utilizatorilor sa customizeze gadgeturile Apple in moduri interzise de sistemul de operare al companiei, scrie VentureBeat.
Cel mai nou jailbreak untethered pentru iOS, care nu este afectat de inchiderea si repornirea device-ului, poarta numele de Greenpis0n Absinthe 2.0 si este compatibil cu cele mai multe gadgeturi Apple cu procesor A4 sau A5.
Utilizatorii care sunt dispusi sa incerce un jailbreak iOS sunt sfatuiti sa faca un back-up inainte si sa tina cont de faptul ca uneori, gadgetul este expus unor vulnerabilitati de securitate noi.

Windows XP, de cinci ori mai costisitor decat Windows 7

In timp ce multi utilizatori abia asteapta lansarea Windows 8, Microsoft incearca sa convinga cumparatorii din segmentul business ca un upgrade de la Windows XP la Windows 7 le va scadea cheltuielile.
Microsoft a investit intr-un studiu ce arata diferentele pentru companii intre costurile folosirii in continuare a Windows XP, fata de upgrade-ul la Windows 7. Pentru companiile medii si mari, costurile pot fi de pana la 5 ori mai mari, scrie TheVerge.
Deoarece ciclul de viata al XP se apropie de sfarsit, folosirea in continuare a acestui sistem de operare va crea costuri suplimentare, ce pot afecta in mod serios bugetul de IT al multor companii.
Windows XP si Microsoft Office 2003 nu vor mai primit suport tehnic in regim normal dupa data de 8 aprilie 2014, doar update-uri tot mai rare de securitate, motiv pentru care compania recomanda un update la Windows 7 tuturor utilizatorilor de XP.

LG prezinta un display incredibil - 440 ppi

LG pregateste un display incredibil, cu o densitate de 440 ppi, ce va permite afisarea continutului full HD 1080p pe un ecran de numai 5 inci.
Noua tehnologie LG depaseste Retina Display folosit de Apple pentru iPhone 4S si noul iPad, ale caror ecrane au doar 330 ppi. Cel mai puternic display creat pana acum are 498 ppi, record ce apartine Toshiba. LG planuieste sa lanseze smartphone-uri cu noul display in a doua jumatate a anului, scrie Engadget.
LG prezinta un display incredibil - 440 ppi
Cu un aspect de 16:9, ecranul LG cu diagonala de 5 inci va oferi utilizatorilor de smartphone aceeasi calitate media ca pe un televizor sau un monitor, la rezolutie 1920x1080.
Noul display LG de 5 inci include un panel LCD AH-IPS, care promite unghiuri largi de vizualizare, alaturi de timp de raspuns rapid si eficienta mai buna in ceea ce priveste contrastul.