marți, 5 ianuarie 2010

PC si veioza, la "doar" 2.250 USD

Dupa telefonul mobil destinat celor care au mult prea multi bani, este oarecum firesc sa discutam despre un alt dispozitiv a carui valoare estetica o depaseste pe cea practica: Minitopz Desktop PC, o combinatie unica intre un PC cu dotari nu foarte spectaculoase si... o veioza (sau lampa de birou, daca doriti).



Iata ce ascunde piciorul lampii Minitopz, produsa de Artopz: un procesor dual core Atom N330 (1,6 GHz), o placa video NVIDIA GeForce 9400M, 4 GB RAM, un SSD de 128 GB, Windows 7, un hard disk de 500 GB, 6 porturi USB 2.0, o unitate CD/DVD, precum si porturi VGA si HDMI. Veioza cu procesor poate fi conectata la Internet prin cablu de retea sau wireless.

Pretul DE PORNIRE al acestor ciudate Minitopz este de 2.250 USD, dar exista multe variante care sar peste aceasta limita: Minitopz Romanz HTPC, Minitopz Lavaz HTPC sau Minitopz Deluxz PC (editie limitata). Romanz HTPC este conceput pentru home theater, iar Lavaz HTPC este similar, dar are componente mai puternice (deci si un pret mai ridicat).

Asteptam cu nerabdare si primele combinatii PC-aspirator de praf, PC-batator de covoare, PC-chiuveta si PC-dulap de bucatarie.

Tehnologia 3D vizata la CES

Una dintre cele mai interesante tendinte care va domina, cu siguranta, atat la CES cat si in cursul anului viitor este tehnologia 3D. Alaturi de televiziunea pe Internet si televiziunea digitala mobila, 3D constituie un capitol important al evenimentului din acest an de la Las Vegas.

Un factor determinant este si dat si creatia cinematografica 3D de pana acum, domeniu in care filmul lui Cameron, Avatar, joaca un rol important.

Pentru un eveniment precum CES, 3D nu inseamna insa doar film, ci intreaga tehnologie care sta in spatele producerii, difuzarii si vizualizarii unui material 3D.

Primii pasi pentru experienta 3D in casa au fost facuti pana acum. Blu-ray Disc Assn., un grup de producatori de electronica, calculatoare si companii de divertisment au ajuns la un standard pentru inregistrarea si redarea filmelor 3D pr discuri Blu-ray. Este randul televiziunilor sa intre acum in scena.

Producatorii de la Hollywood sunt interesati de dezvoltarea acestei tehnologii dar toata lumea este constienta de faptul ca poate dura ani pana cand utilizarea va fi integrata in masa pana la nivelul la care proiecte precum TV 3D vor fi suficient de ieftine pentru a avea succes.

Proiectele diverselor companii incep sa aiba un punct de intalnire. Walt Disney Co,, spre exemplu, lucreaza la o tehnologie care sa permita publicului sa plateasca o data pentru un film sau spectacol TV dar sa il urmareasaca pe diferite aparate.

Poate ca la unele dintre intrebari si nelamuriri va putea raspunde editia CES din acest an.