joi, 20 ianuarie 2011

Primul virus de calculator a implinit 25 de ani

Iata ca au trecut deja 25 de ani de la aparitia primului virus. Nu o sa ii uram “La multi ani!”, dar o sa ne intoarcem putin in timp, pentru a descoperi originile a ceea ce astazi numim malware.

Era luna ianuarie a anului 1986. Fratii Amjad si Basit Alvi, din Pakistan, conduceau un magazin de calculatoare, specializat in repararea PC-urilor si comercializarea de software. Se pare ca unul dintre cei doi frati, Amid, a creat intamplator virusul, in timp ce facea copii piratate ale programelor de software.

Virusul infecta calculatoarele utilizatorilor, le intrerupea operatiunile si ii obliga sa contacteze service-ul celor doi frati, prin urmatoarul mesaj care aparea pe ecran:

Welcome to the Dungeon (c) 1986 Basit * Amjad (pvt) Ltd. BRAIN
COMPUTER SERVICES 730 NIZAM BLOCK ALLAMA IQBAL TOWN LAHORE-PAKISTAN
PHONE: 430791,443248,280530. Beware of this VIRUS…. Contact us for vaccination…

Si asa a luat nastere primul virus.

Intr-o declaratie facuta in presa la acea vreme, Amjad si Basit au declarat ca au creat programul pentru a-si proteja proriul software si nu pentru a infecta alte calculatoare. Noi credem ca au facut-o pentru a-si spori numarul de clienti.

John McAfee spunea la acea vreme despre virusul din Pakistan ca “este un virus elegant. Nu admir ceea ce au facut, dar admir felul in care au facut-o. Ar putea fi cei mai buni designeri de virusi care au existat vreodata”.

Sursa