sâmbătă, 12 martie 2011

S-a terminat cerneala de la staţiile seismice din Vrancea, din cauza cutremurelor din Japonia VIDEO

Dotările moderne ale staţiilor seismice din zona Vrâncioaia au permis înregistrarea cutremurului din Japonia inclusiv a undelor de şoc care au străbătut tot globul.



Cutremurul din Japonia a fost înregistrat şi de staţiile seismice din Vrancea. Mai mult, din cauza intensităţii şi a duratei îndelungate a acestuia, capsula de cerneală de la Observatorului Seismic de la Vrîncioaia s-a terminat. Asta în condiţiile în care un tub de cerneală marcantă necesară la înregistrarea intensităţii seismice se termină în aproximativ o lună.

Dotările moderne ale staţiilor seismice din zona Vrâncioaia au permis înregistrarea cutremurului din Japonia inclusiv a undelor de şoc care au străbătut tot globul.

" Avem amplasaţi senzori seismici, dar şi magnetici şi de infrasunete, iar aceştia preiau semnalul, îl transmit în seismometre, iar aceştea amplifică semnalul de câteva zeci de ori şi îl transpun pe suport digital", a explicat Ioana Hîrnea, lucrător Staţia Seismică Ploştina – Vrancea.

Unii dintre localinicii din cea mai intensă zonă seismică din România cred că Observatorul Seismologic din comună îi protejează, alţii spun că ştiu rolul staţiei şi că doar divinitatea decide când şi unde va lovi un seism în România.

The Smurfs

When the evil wizard Gargamel chases the tiny blue Smurfs out of their village, they tumble from their magical world and into ours -- in fact, smack dab in the middle of Central Park. Just three apples high and stuck in the Big Apple, the Smurfs must find a way to get back to their village before Gargamel tracks them down.

Japonia s-a deplasat cu 2,4 metri după cutremur

Seismul cu magnitudine de moment 8,9, produs vineri în Japonia, a deplasat şi axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, a anunţat Institutul de geofizică din Italia.

Cutremurul cu magnitudinea de moment 8,9 care s-a produs vineri în Japonia pare să fi deplasat principala insulă a Japoniei, cu 2,4 metri, au declarat experţi citaţi de CNN.

"Acum ştim că o staţie GPS s-a mişcat (cu 2,4 metri - n.red.) şi am văzut o hartă de la GSI (Autoritatea pentru informaţii geospaţiale - n.red.) din Japonia" care pare să confirme acest lucru, a declarat Kenneth Hudnut, geofizian la USGS.



Seismul cu magnitudine de moment 8,9, produs vineri în Japonia, a deplasat şi axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, a anunţat Institutul de geofizică din Italia.

Potrivit experţilor, "acest fenomen a exercitat asupra axei de rotaţie a Pământului o acţiune mai mare decât seismul din 2004 din Sumatra". Catastrofa din 2004 a dus la o deviere a axei de 6 centimetri.

Cercetătorii italieni spun că seismul din Japonia este depăşit doar de marele cutremur din 1960 din Chile, cu magnitudinea de 9,3-9,5.

Seismul de vineri a dus la ruperea scoarţei terestrepe o suprafaţă de 400 de kilometri lungime şi 160 de kilometri lăţime, iar plăcile tectonice au alunecat una sub cealaltă cu 18 metri, a declarat Shengzao Chen, geofizician la USGS.

Un spălător auto a făcut-o pe Andra să plângă

Scurgeri radioactive la centrala japoneză Fukushima

O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fuziune nucleară.

Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) a precizat însă că procesul de fuziune nu a fost declanşat, iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentru răcirea reactorului numărul 1, potrivit mediafax.ro.

După cutremurul devastator produs vineri în Japonia, sistemul de răcire al reactorului 1 de la Fukushima a înregistrat mai multe defecţiuni, urmate de o creştere anormală a presiunii interne.

Mai mult de 215.000 de persoane au fost evacuate şi cazate în adăposturi din nordul şi estul Japoniei.

Mai mult de 100.000 de persoane au fost evacuate numai în prefectura Fukushima, 45.000 dintre acestea fiind locuitori din zona centralelor nucleare de la Fukushima.

Numărul total al persoanelor evacuate ar putea fi mult mai mare, însă poliţia nu dispune încă de informaţii privind situaţia din prefectura Miyagi, cel mai grav afectată de cutremur. Autorităţile japoneze au afirmat că mii de persoane sunt încă blocate în clădiri izolate de ape în prefectura Miyagi.

Guvernul a decis evacuarea populaţiei pe o rază de 10 kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima 1 şi pe o rază de trei kilometri în zona centralei Fukushima 2, unde au fost înregistrate defecţiuni ale sistemelor de răcire a reactoarelor. Cele două centrale, care deservesc parţial regiunea Tokyo, sunt situate la circa 250 de kilometri nord de capitala niponă.

Cutremur Japonia: alertă nucleară la Fukushima


Oficialii japonezi au anunţat că o fuziune nucleară ar putea fi în curs la centrala de la Fukushima, din cauza creşterilor nivelului de radiaţii.

8.9 grade pe scara Richter - Internetul reactioneaza la cutremurul din Japonia (VIDEO)

Omenirea a asistat neputincioasa la devastatorul cutremur de 8.9 grade pe scara Richter care a lovit Japonia in dimineata acestei zile si la tsunami-ul care l-a urmat.

Stirile s-au raspandit rapid pe Twitter, iar o serie de video-uri si fotografii realizate chiar de catre cei care au luat parte la dezastru au fost postate online in cateva minute.

De asemenea, publicatiile din toata lumea au furnizat astazi informatii referitoare la cutremur, iar site-urile de stiri au fost pline de imagini si vesti din regiune.

Filmuletul de mai jos arata o familie obisnuita care fuge din casa si asteapta in strada oprirea cutremurului.


Agentiile de presa au realizat montaje video care arata cum valurile uriase acopera totul in care lor si dezvaluie amploarea dezastrului.


Un alt video prezinta pagubele produse in capitala Tokio.


Si un altul...


Si un altul...


Se pare ca nici Google nu a ramas indiferent si a vrut sa dea o mana de ajutor: a lansat repede aplicatia Japan Person Finder, care sa ii ajute pe japonezi sa isi gaseasca prietenii si rudele disparute in urma cutremurului.

Iar toata acesta multitudine de clipuri video, imagini si stiri este modalitatea web-ului de a ajuta oamenii din Japonia si din celelalte tari care urmeaza sa fie afectate de valurile de tsunami.

Sursa