sâmbătă, 6 martie 2010

Hackerii români au speriat SUA


Hackerii români sunt spaima americanilor. Doar în ultimul an şi jumătate, peste 100 de români au fost arestaţi, în cadrul unor acţiuni comune ale autorităţilor de la Bucureşti şi Washington, se arată într-un comunicat al FBI. Directorul FBI, Robert Mueller a precizat că această campanie de arestări a început după ce mai multe companii americane au ameninţat că vor rupe orice legătură cu România din cauza atacurilor hackerilor.


În Statele Unite, românii sunt vestiţi ca fiind buni informaticieni. Doar că, de multe ori, îşi folosesc talentul pentru a comite infracţiuni pe Internet. Băncile sunt ţintele lor favorite. Directorul FBI, Robert Mueller a explicat cum operează hackerii români, într-o conferinţă de presă la San Francisco.

"Atacatorii au intrat în sistemul criptat şi au furat numere de conturi şi coduri PIN. Au realizat peste 400 de carduri bancare false şi au recrutat sute de persoane din întreaga lume. În doar 24 de ore, în aproape 280 de oraşe, au reuşit să fure aproximativ 10 milioane de dolari", spune directorul FBI, Robert S. Mueller.

În mai anul trecut, 20 de români au fost puşi sub acuzare în Statele Unite pentru furt de identitate, furt de date confidenţiale şi infracţiuni cu carduri bancare. Suspecţii făceau parte dintr-o reţea internaţională şi au fost depistaţi cu ajutorul poliţiştilor români.

"Am colaborat şi cu Poliţia Română pentru a aresta peste 100 de cyber-infractori români, în ultimele 18 luni. Acum patru ani, mai multe companii americane au ameninţat că vor înceta orice legătură cu România, din cauza criminalităţii informatice din această ţară", a declarat Mueller.

În aprilie 2008, un alt hacker celebru din România a fost arestat. Vlăduţ, aşa cum era cunoscut pe Internet, a păgubit site-ul de licitaţii online eBay cu două milioane de dolari. În 1999, mai mulţi hackeri români s-au aliat cu o organizatie similara rusească într-un demers numit "Războiul de pe Internet" şi au spart în doar doua luni 21 de servere guvernamentale, printre care cel al Ministerului Finanţelor din Statele Unite, al Serviciilor Financiare, al Armatei şi al Bazelor Naval-Aeriene.