joi, 14 ianuarie 2010

O noua placa video de la ATI: Radeon 5670

In aceste zile compania ATI-AMD a lansat inca un model de placa video in seria 5xxx aparuta cu putina vreme in urma pe piata.

De aceasta data este vorba despre un model entry-level, adresat gamerilor fara prea mari resurse financiare sau utilizatorilor obisnuiti care nu doresc sa investeasca prea mult in tehnica IT.

Radeon HD 5670 este compatibil cu ultimul standard DirectX, ajuns acum la versiunea 11 si suporta tehnologie Eyefinity, iar principalul contracandidat este Nvidia GeForce GT240 pe care o depaseste de cele mai multe ori in teste, si pretul de comercializare recomandat este de sub 100 de dolari americani.

Din pacate, previzibil dealtfel, unele jocuri construite pentru DirectX 11 nu sunt “jucabile” pe acest model de placa video, si trebuie neaparat avut in vedere ca la achizitia unei astfel de placi sa fie dotata cu memorii GDDR5 si nu GDDR3 pentru ca diferentele de performante sunt foarte mari.

Romania, pe locul 4 in lume la viteza de Internet

Clasamentul mondial este condus de Coreea de Sud, care are o conexiune medie de 14,6 Mbps. Japonia si Hong Kong au o viteza medie de 7,9, respectiv 7,6 Mbps, in timp ce Romania ocupa a patra pozitie cu 6,2 Mbps. Media globala a vitezei conexiunii la internet este de 1,7 Mbps, se arata in ultimul raport mondial intocmit de Akamai. In al treilea semestru din 2009 Romania a mai urcat un loc fata de inceputul anului trecut in clasamentul celor mai bune conexiuni de internet. Galati ocupa locul 9 in topul oraselor din Europa cu cea mai buna conexiune web.


Urmatoarele pozitii in clasament sunt ocupate de tari din Europa: Suedia (5,7 Mbps), Irlanda (5,3), Olanda (5,2), Elvetia (5), Danemarca (4,8) si Cehia (4,8). Statele Unite ocupa abia pozitia a 18-a cu o media de 3,9 Mbps.

Cele mai multe dintre conexiunile internet din Romania sunt sub 5Mbps (46%), un sfert sunt cuprinse intre 5 si 10 Mbps si doar 1,8 trec de peste 25Mbps. Orasul Galati este, potrivit raportului Akamai, cel mai rapid loc din Romania cand vine vorba de internet: 75% dintre conexiunile din orasul de la Dunare depasesc 5 Mbps. O conexiune mai buna decat Galatiul la nivel european au Pecs si Miskolc din Ungaria, Lausanne sau Zaragoza.

Romania sta bine si in clasamentul tarilor unde isi au lor originea cele mai multe atacuri informatice: 3,2% din toate atacurile lansate la nivel mondial isi au originea in tara noastra. in fruntea clasamentului se regasesc Rusia (13% din totalul atacurilor), Brazilia (8,6%) si SUA (6,9%).