sâmbătă, 29 mai 2010

Telefoanele viitorului vor detecta gazele otravitoare

Guvernul american finanteaza cercetari pentru a crea cipuri detectoare de substante otravitoare si letale pentru telefoane mobile.

In acest sens, Departamentul de Securitate din SUA finanteaza trei companii pentru a crea un mic cip – de marimea unei monede - care sa fie montat in interiorul telefonului mobil. Ulterior, acest cip ar trebui sa alerteze utilizatorii asupra potentialelor mirosuri mortale.

Un oficial al echipei de cercetare pe acest segment a afirmat ca cipul ar fi de folos in primul rand pentru echipajele de prim ajutor sau alt personal de urgenta. Pompierii si politistii ar putea localiza de exemplu un nor otravitor in metrou, monitorizad semnalele GPS din telefoanele pasagerilor. Ar putea apoi folosi informatia pentru a actiona mai eficient.

Tehnologia este similiara cu aceea a unui cip de computer. Oamenii de stiiinta incep cu un strat de silicon pe care il umplu cu miliarde de mici spatii goale. In contact cu gaze otravitoare aceste gauri sunt umplute si isi schimba culoarea.

Lentilele minuscule atasate camerei telefonului pot fi folosite pentru a monitoriza aceste schimbari de culoare. Daca lentilele inregistreaza o culoare specifica unei substante otravitoare, declanseaza un sistem de alarma pe telefon.

Cercetatorii spera sa produca 40-80 de prototipuri diferite de cipuri in urmatoarele 18 luni.

Sursa: MSNBC