duminică, 22 ianuarie 2012

O nouă religie uimeşte lumea. Care este Dumnezeul piraţilor Internetului

Unii oameni s-or fi crucit zilele trecute după ce statul suedez a decis să oficializeze religia Kopimismului. Practicile celor ce cred cu sfinţenie în partajarea şi copierea datelor de tot felul s-au transformat astfel în cult, potrivit legii. Însă nu despre Dumnezeu e vorba aici. Ce contează este accesul nestingherit la informaţie, spune preşedintele board-ului Bisericii, Gustav Nipe.

Autorităţile suedeze au oficializat recent religia Kopimistă, cultul activiştilor care susţin dreptul de a partaja şi de a copia informaţii. Piraţii Internetului au primit astfel un soi de recunoaştere oficială.

Trebuie spus că ţara nordică nu este una religioasă. De fapt, doar 17% dintre cetăţeni consideră că religia e o parte importantă a vieţii lor, potrivit unui sondaj Gallup din 2010. Suedia este în ultima vreme cunoscută pentru altceva: activismul tinerilor împotriva reglementării Internetului şi împotriva îngrădirii accesului la informaţie, fie ea protejată de copyright sau nu.
În Suedia a apărut unul dintre cele mai importante site-uri de torente, Pirate Bay, şi tot în Suedia, în mod direct legat de site-ul cu pricina, a apărut Partidul Piraţilor, prima grupare politică a celor care cred în libertatea totală a Internetului şi în moartea definitivă a legilor dreptului de autor.

Şi totuşi, de ce o religie?
Preşedintele board-ului Bisericii Misionare a Kopimismului este tânărul student Gustav Nipe, membru al Partidului Piraţilor. El explică foarte pragmatic că scopul a fost acela de a obţine un statut oficial.  "Ne-am dat seama că trebuie să ducem această activitate un pas mai departe, că trebuie să cerem o recunoaştere oficială din partea statului".
Nipe este co-fondator al Bisericii, alături de "liderul spiritual" Isak Gerson, un student la filosofie. Kopimiştii au fost nevoiţi să aplice de trei ori pentru a obţine statutul de religie oficial recunoscută.
Preşedintele board-ului  Bisericii asigură că nu banii sunt grija lor. "Acum avem acces la fonduri, dar nu am apelat la această disponibilitate. Scopul nu este de a obţine bani, ci de a fi recunoscuţi ca religie oficială în Suedia. Dacă suntem recunoscuţi de către autorităţi, vom primi mai mult respect", explică Nipe. "Sperăm că, acum, membrii organizaţiei nu se vor mai simţi ameninţaţi de stat, de procurori", adaugă el.
Procurorii pot fi o problemă. Site-ul Pirate Bay este ţintă predilectă a autorităţilor şi a companiilor care îşi protejează produsele piratate pe Internet. Ceea ce conduce la o întrebare firească:  Cum răspund kopimiştii la acuzaţiile de furt?
"Asta e o aiureală", răspunde rapid Nipe, şi din ton pare evident că a mai răspuns la multe astfel de întrebări. "Nu poţi fura informaţia. Informaţia poate fi duplicată, dar nu furată. Aceasta este propaganda industriei deţinătoare de drepturi de autor, care doreşte să câştige mai mulţi bani", spune el. 

În acest moment, cel mai nou cult din lume nu duce lipsă de adepţi, iar Nipe se gândeşte că numărul ar putea creşte: "Aveam 3.000 de membri înainte de a fi oficializaţi. După momentul anunţului, site-ul nostru a fost covârşit de vizitatori". Kopimiştii, în noua lor capacitate, vor acum să poarte un dialog cu autorităţile statului suedez. "În plus, vrem să facem în aşa fel încât oamenii să se poată căsători în această Biserica", explică preşedintele organizaţiei.

Principala problemă a kopimiştilor este acum intensificarea luptei antipiraterie. "În Suedia şi alte ţări occidentale, încearcă să închidă accesul la informaţie, vor să ofere mai multă putere celui care deţine drepturile de autor, vor să introducă mai multă monitorizare, pentru a urmări traficul, să urmărească ce fac cetăţenii pe internet şi ce anume comunică ei. Noi, cei din Vest, am criticat statele comuniste pentru că blocau accesul la informaţie. Iată că istoria se repetă", concluzionează Nipe.

Şi, până la urmă, care este Dumnezeul Bisericii Kopimismului? Gustav Nipe nu menţionează nicio zeitate, dar adoptă un ton pe jumătate mistic pentru a explica: "Credem că informaţia e sfântă, prin urmare, replicarea informaţiei este sfântă. În asta credem. Informaţia este mai importantă decât carnea şi oasele. Supravieţuieşte timpului, poate trece dincolo de graniţe".