luni, 18 octombrie 2010

Reconstruirea primului computer din lume

In anul 1837, matematicianul si inventatorul englez Charles Babbage impreuna cu scriitoarea Ada Lovelace au inceput lucrul la o masina de calcul programabila, ce ar fi rebuit sa fie primul computer din lume. Din nefericire, acesta nu a fost niciodata terminat, din cauza lipsei de fonduri dar si din cauza faptului ca tehnologia acelor vremuri nu i-a ajutat prea mult.

Insa, un contemporan, programator si blogger, planuieste sa reconstruiasca dispozitivul. John Graham-Cunning a anuntat pe blog-ul sau ca vrea sa reconstruiasca masinaria dupa programul si planurile inventatorului. Intreaga initiativa a fost denumita Plan 28 si vine la 139 de ani de la moartea inventatorului, pe 18 octombrie 1871.

Din pacate, chiar si el este limitat, insa nu de tehnologie de data aceasta ci de lipsa de fonduri pe care planuieste sa le dobandeasca prin donatii. Dupa calculele sale, ar avea nevoie de 640.000 de dolari, iar data limita pe care si-a propus-o este ianuarie 2011.

Daca reconstruirea primului computer din lume va fi o reusita, acesta va fi donat unui muzeu din Marea Britanie, sau cel putin acestea sunt promisiunile tanarului programator.

Sursa: PC World