luni, 7 decembrie 2009

Un dement cu webcam

Un dement cu webcam de pe tare.ro

Campania electorala a continuat online si in ziua alegerilor

Campania electorala a continuat in mediul online chiar si in ziua alegerilor, desi, conform legii, promovarea oricaror materiale electorale trebuia sa inceteze cu 48 de ore inaintea incepereii votului, duminica, la orele 7:00 dimineata.

Cei care au accesat chiar pe 6 decembrie, in ziua alegerilor, diferite siteuri romanesti si straine au putut inca vedea bannere electorale ale cel putin unuia dintre candidatii la presedintia Romaniei.

O lista a acestor siteuri ar fi insa aproape imposibil de intocmit, deoarece se pare ca de vina pentru neregula ar fi chiar Google. Daca intr-o prima faza, am dat de un banner electoral al unuia dintre candidati pe promotor.ro, un site din .ro, in secunda imediat urmatoare am regasit acelasi banner pe gsmarena.com, unde ajunsese, cel mai probabil, prin repartizare dupa IP de la Ad serverul Google.

Sa nu fie la curent oare cei de la Google, daca este intr-adevar vina lor, cu faptul ca bannerele electorale trebuiau scoase de pe siteuri cu doua zile inainte de alegeri, sau e voarba doar de o simpla eroare de server la mijloc?

De asemenea, tot din cauza campaniei continuata online chiar si in ziua alegerilor, au fost trimise mesaje virale si pe e-mail, ca venind din parte unuia dintre candidati, sau prin SMS, desi sursele de provenienta ale acestor mailuri si SMS-uri nu pot fi legate in mod oficial cu stafurile de campanie al vreunuia dintre cei doi candidati.

Intre timp, cei doi candidati, Traian Basescu si Mircea Geoana, au tinut legatura cu internautii prin intermediul conturilor lor de pe retelele sociale. Traian Basescu a ales sa-si updateze mai des in ziua alegerilor contul de pe Twitter, http://twitter.com/tbasescu, iar Mircea Geoana atat cel de pe Twitter, http://twitter.com/Mircea_Geoana, cat si cel de pe Facebook, http://www.facebook.com/people/Mircea-Geoana/1614968943#/profile.php?v=wall&id=1614968943.

Pe reteaua Facebook, Mircea Geoana are 2848 de suporteri, iar Traian Basescu 2529 de suporteri, la adresa http://www.facebook.com/pages/Traian-Basescu/18340128316?v=info#/pages/Traian-Basescu/18340128316?v=wall.

Mesajele celor doi lideri politici au fost de asemenea cat se poate de diferite: daca duminica, in jurul orei 19:00, pe contul de twitter al lui Basescu aparea "Ca si acum 5 ani, se pare ca ultimele ore sunt decisive. Atunci, oamenii de pe net au facut diferenta.", trei ore mai tarziu a aparut "Cifrele de la Realitatea si Antene sunt incorecte. La ora 7 este 50/50, cu trend favorabil noua, fara diaspora. Iar diaspora inca voteaza."; intre timp, pe contul de Facebook al lui Mircea Geoana, aparea in jurul orelor 20:00 mesajul "Suntem aproape de final. De-acum inainte fiecare vot conteaza. Vino la vot! Invingem impreuna!", iar o ora mai tarziu "Am invins! Va multumesc tuturor!", peste inca doua ore bucuria sa devenind ceva mai rezervata :"Atentie la numaratoarea voturilor!"

Daca ati vazut si bannerele electorale online, ati primit mailuri sau SMS-uri electorale dupa incheierea perioadei legale desemnate campaniei electorale, va puteti spune parerea intr-un comment, mai jos.