miercuri, 20 aprilie 2011

Cel mai puternic supercomputer din sud-estul Europei, pus în funcţiune la Timişoara

Supercomputerul de la Universitatea de Vest din Timişoara are, printre altele, o putere de calcul de 13 Tflops, 1024 de procesoare, capacitate de stocare de 28 TB şi 94 de HDD-uri de capacitate de câte 300 GB.
Cel mai puternic supercomputer din România şi din sud-estul Europei a fost pus în funcţiune, miercuri, la Universitatea de Vest din Timişoara. Supercomputerul este amplasat într-o încăpere special amenajată la parterul sediului central al UVT, care asigură o aerisire permanentă şi o temperatură constantă, pentru ca aparatul să nu se supraîncălzească.

Acesta este format din patru corpuri şi printre proprietăţile sale se numără 94 de HDD-uri de capacitate de câte 300 GB, o putere de calcul de 13 Tflops, 1024 de procesoare, capacitate de stocare de 28 TB, o lăţime de bandp de 10 Gbps.

Potrivit Timiş Online, aparatul poate executa calcul paralel super-scanabil şi are aplicabilitate în domeniile biotehnologiei, astrofizicii, cercetării în domeniul energiei sustenabile (regenerare, eficienţă, economie) sau în studiul hazardului (meteo, fizica Pământului, inundaţii etc.).

Rectorul UVT, Ioan Talpoş, a subliniat că achiziţionarea supercomputerului IBM BlueGene face parte din proiectul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM), care va fi construit în următorii doi ani la Timişoara. "Achiziţia BlueGene va permite rezolvarea problemelor complexe, deschizând noi oportunităţi pentru realizarea unor cercetări de excelenţă şi pentru formarea de tineri cercetători", a adăugat Ioan Talpoş.

Topul celor mai tari supercomputere din lume

Daca pana acum ati crezut ca beneficiati de un calculator care faca fata cu brio oricarei incercari, ei bine, in lume sunt unele computere care-l fac pe al vostru sa para o picatura de ploaie intr-un ocean.

Cel mai puternic computer din lume este Tianhe – A1. Chinezesc la origine, acest supercomputer este imbracat cu tehnologie Intel si nVidia.


Si pentru ca merita laudat, din punct de vedere al RAM-ului si al nucleelor din procesoare este cam de 100.000 mai performant decat un PC.

Inchis in Centrul National de Supercomputing din Shenzhen acesta opereaza la o viteza de 2,5 petaflopi.


Jaguarul – este un calculator cu un sfert de milion de nuclee pe procesoarele Opteron si apartine Laboratorului National Oak Ridge, din SUA.


"Dawning Nebulae", cel de-al treilea calulator din lume ca performante ocupa locul 1, dar in 2010 cele doua calculatoare de mai sus au fost imbunatatite lasand-ul pe Nebulae cu bronzul pe podium. La origine este tot chinezesc.

Windows 8 e portabil. Va putea fi luat pe stick

Noi dezvăluiri despre viitorul sistem de operare al Microsoft. Cea mai importanta caracteristica a Windows 8, din ce se ştie până acum, este portarea pe USB si accesarea sa de oriunde.

Cele mai recente zvonuri susţin că acesta va avea noi caracteristici care fără dar şi poate vor fi apreciate de utilizatori. Cea mai importantă facilitate o reprezintă posibilitatea de a porta spaţiul de lucru al Windows 8 pe un stick USB, opţiune pe care o regăsim de altfel la sistemul de operare Linux. De reţinut că noul produs al Microsoft va permite clienţilor săi să încarce o imagine boot-abilă a Windows 8 de minimum 16 GB, scrie Windows8 Center.
Această caracteristică va contribui cu siguranţă la creşterea ratei de utilizare a Windows 8. De asemenea, în acest mod s-ar rezolva şi problemele legate de compatibilitate de care ne lovim în momentul în care se încearcă utilizarea unei aplicatii proiectate pentru alte versiuni ale Windows.
O altă facilitate dezvaluită de curând se numeşte Hybrid Boot. Prin intermediul acesteia se doreste reducerea timpului de boot-are la repornirea după un Shut Down.

Tot recent, s-a aflat şi faptul că Windows 8 va adopta o nouă interfaţă. Interfaţa Ribbon a fost introdusă pentru prima oară în Microsoft Office 2007, însă se pare că acum va fi utilizată de către aproape toate programele. Avantajul cel mai mare al noii interfeţe o reprezintă faptul că acum toate caracteristicile sunt organizate în tab-uri logice, făcând ca funcţionalitatea să fie mai vizibilă.

Potrivit zvonurilor din presa internaţională, Windows 8 ar putea veni cu următoarele elemente noi:

Windows 8 va permite recunoaşterea facială prin cameră Web sau prin Kinect.

Înfiinţarea unui nou buton, şi anume: Push button reset. Acesta va permite revenirea la starea fresh a sistemului de operare de după instalare, fără pierderea setărilor personalizate sau a datelor utilizatorului.

Data de lansare nu este cunoscută până în prezent însă conform zvonurilor este aşteptată în cursul anului 2012 sau 2013.