marți, 21 iunie 2011

Windows 8 se dezvaluie din nou: tastatura virtuala, SMS si geo-locatie

Un build al lui Windows 8 ajuns pe internet arata ca Microsoft pariaza masiv pe device-urile mobile. Potrivit versiunii cu numarul 7989, care i-a scapat Redmond-ului, urmatoarea generatie de Windows va avea cateva functii noi, care ii vor incanta cu siguranta pe useri.

Astfel, printre noile functionalitati se numara si o tastatura virtuala, asemanatoare cu cea de pe Windows Phone, care ofera un nou look si un nou mod de interactiune, mult mai user-friendly. Sunt oferite optiuni precum split keyboard, suport incorporat pentru emoticon-uri si sistem de feedback audio, informeaza TG Daily.


In plus, sunt observate o duzina de noi optiuni pentru sistemul Hyper-V 3.0, precum si suport pentru mai mult de patru nuclee ale CPU-ului, accelerare hardware si extensii pentru butoane virtuale.

"Aceste noi functii reprezinta un mare pas inainte. Cred ca aceasta evolutie va avea un mare impact asupra unei mari varietati de scenarii, cel putin in ceea ce priveste suportul App-V / Windows XP Mode. Fara a mentiona suportul Windows Phone 7/7.5/8 Emulator ", a delcarat Robert McLaws, de la site-ul Windows-Now.com.

Si, ca o recunoastere pentru mediul online din ziua de azi, Redmond-ul a scris linii de cod care fac trimitere catre un magazin de aplicatii, la care se adauga abilitatea de a debloca anumite functii individuale in cadrul sistemului.

"Desi inca nu exista semne clare legate de planurile Windows, licentierea per-functie va fi la ordinea zilei. Drept urmare, toti userii vor putea descarca o singura editie, de baza, la care pot cumpara, pe parcurs, diverse functii si servicii, dupa dorintele lor", este de parere Gincalo Ribeiro, de la publicatia Redmond Pie.

Alte functii suplimentare descoperite de Redmond Pie includ suport pentru serviciul SMS (Short Message Service) si geo-locare. Potrivit lui Ribeiro, aceasta este o noua dovada ca Microsoft vrea, cu Windows 8 sa obtina o cota din piata device-urilor mobile oferind, de exemplu, posesorilor de tablete, posibilitatea de a face apeluri telefonice sau de a trimite SMS-uri.


Urmatoarea generatie de Windows va veni cu o noua baza de programare si va oferi programatorilor libertatea de a face aplicatii cu aceleasi tehnici folosite la programele web. Microsoft numeste acest nou serviciu "softuri personalizate".

Este o miscare inteleapta pentru gigantul IT, avand in vedere ca vanzarile de Windows contribuie decisiv la bugetul companiei. Iar succesul Windows depinde mult de gama variata de programe care folosesc interfetele programului.

Aplicatiile personalizate folosesc o interfata mai sofisticata: un motor de browser. Acum stim de ce Microsoft a fost atat de agresiv in promovarea browserului IE9 anul trecut.
De ce aceasta masura? Exista un motiv foarte bun: procesoarele ARM.

Astazi, aceste procesoare, produse de companii precum Qualcomm, Texas Instruments, Nvidia, Samsung, Apple si Freescale, sunt folosite de obicei pe sistemele mobile. Numarul lor creste rapid, iar Windows 8 este proiectat sa ruleze si pe acest gen de procesoare.

Windows a rulat si pe alte procesoare in afara celor de la Intel si AMD: Itanium, MIPS, Alpha si PowerPC. Desi aceste versiuni au fost abandonate de-a lungul istoriei, Microsoft a adaptat codul Windows astfel incat acesta sa fie independent fata de tipul de CPU folosit.


Nokia dezvaluie N9 - primul smarphone bazat pe MeeGo

Nokia a dezvaluit primul smartphone din lume care va rula pe sistemul de operare MeeGo, versiunea mobila a platformei Linux.

Prezentat in cadrul evenimentului Nokia Connection 2011, care a avut loc la Singapore, terminalul high-end pariaza pe trei caracateristici pe care finlandezii le-au considerat esentiale la un smartphone: interfata functionala si intuitiva, design industrial unic si o platforma robusta, care sa permita dezvoltarea faciala a software-ului, informeaza The Next Web


Device-ul are ecran curbat AMOLED de 3.9 inci si este proiectat sa fie usor de folosit cu o singura mana. Userii pot face usor trecerea intre o fereastra de notificare, un ecran de start si o fereastra cu aplicatii deschise.

Desi foloseste un sistem de operare diferit de Symbian, care va fi trecut pe linie moarta, si Windows Phone, care va fi utilizat in viitor, N9 are abilitatea de a rula aplicatii pentru QT, un mediu de lucru care a fost introdus pe mai mult de 100 milioane de sisteme la nivel mondial.

N9 este capabil de captura video de inalta rezolutie si are o camera foto de 8MP cu lentile Carl Zeiss, pentru lucru eficient in lumina slaba. Handset-ul mai vine echipat si cu Nokia Maps, cu navigare gratuita turn-by-turn prin voce si abilitati NFC.


Corpul aparatului este construit dintr-o singura piesa de policarbonat. Smartphone-ul va fi disponibil in trei culori: negru, turcoaz si roz si doua versiuni de capacitate de stocare: 16GB si 64GB.

Detaliile importante precum pretul si data oficiala de lansare vor fi date publicitatii mai tarziu.

Ce se intampla pe web la fiecare 60 de secunde

Apropo de excesul de informatii: ai idee cate se intampla in numai 60 de secunde pe Internet?

Agentia Shangai Web Designeri a incercat sa dea raspunsul la aceasta intrebare printr-un infografic, care demonstreaza viteza uimitoare la care sunt produse conversatiile, comentariile si contentul pe retelele sociale si platformele online, relateaza The Strategy Web.


Iata ce se intampla intr-un singur minut, atat de scurt in „viata reala” dar atat de accelerat in lumea virtuala a world wide web-ului:168 milioane de email-uri trimise, 6600 fotografii incarcate la Flickr. 694445 interogari pe Google, 600 video-clipuri incarcate pe You Tube (25 de ore de video), 695000 de statusuri si postari noi pe Facebook, 510000 comentarii pe forumuri, 320 profile noi si 98000 tweet-uri noi pe Twitter, 370000 de apeluri prin Skype, 13000 aplicatii descarcate simultan pe iPhone, 60 bloguri noi, 1500 de posturi, 100 de conturi pe Likedin.

Iar noi credeam ca jungla urbana are un ritm de viata mult prea alert!