duminică, 17 ianuarie 2010

10 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre Windows 7 vs Windows XP

1.Instrumentele de implementare sunt mai bune (Microsoft Deployment Toolkit)

Toate instrumentele de implementare ale Windows 7 pot fi cam confuze, asa ca daca ai de gand sa le folosesti solutia este downloadarea „Microsoft Deployment Toolkit 2010”. Este un pachet de „instrumente” gratuit, care are resurse pentru ajutor, mai multe scripturi utile, scenarii si exemple sau console.

Windows 7 poate fi implementat utilizand instrumentele gasite in cea mai recenta versiune a „Windows Automated Installation Kit” sau WAIK, iar downloadul gratuit cuprinde ca solutii de implementare:

ImageX – pentru capturarea, montarea si aplicarea imaginilor instantanee folosind noul format de imagine „WIM”.

System Image Manager, folosit pentru crearea de „fisiere raspuns” nesupraveheate, in situatii in care ai nevoie de ceva mai multa flexibilitate dar nu vrei neaparat sa creeze fisiere multiple de imagine.

Deployment Image Servicing and Management sau „DISM”, care iti ofera posibilitatea de a adauga noi drivere de sistem, pachete de limba si actualizari ale sistemului de operare unei imagini deja existente.

User State Migration Tool sau „USMT”, o functie cu care utilizatorii avizati sunt familiarizati de mai multi ani, si care ajuta la migrarea informatiilor unui profil de utilizator catre alt sistem.

Daca implementarea prin retea nu este asa de comoda exista bineinteles si posibilitatea implementarii „clasice” cu ajutorul mediilor optice, memorii flash sau hard-discuri externe.

Formatul WIM este deosebit pentru ca este bazat pe fisier mai degraba decat pe sectorul de baza, ceea ce inseamna ca poti reface o imagine a sistemului fara sa fie nevoie de distrugerea integrala a datelor de utilizator existente deja pe acel sistem.

Deasemenea, WAIK include tot ce ai nevoie pentru a crea imagini de boot folosind „WinPE” (Windows Preinstallation Environment – sau mai exact grafica pornita in momentul in care se incepe o instalare curata a Windows 7).

2.Instrumentele exista pentru a ajuta la compatibilitatea aplicatiei

In fiecare sistem operational de migrare apar provocari legate de compatibilitatea aplicatiilor si intr-adevar acesta este motivul numarul unu pentru care cele mai multe companii nu fac upgrade-uri la sistemul de operare in momentul in care un al sistem apare pe piata.Windows 7 este foarte apropiat de Vista in ceea ce priveste designul de baza. Aplicatiile Vista ar trebui sa mearga bine pe Windows 7, dar pentru aplicatiile destinate XP-ului ar cam fi ceva de lucru.

O potentiala zona de interes este User Account Control (sau UAC), o trasatura a Longhornului in care daca nu te loghezi ca Administrator nu obtii suficiente privilegii atunci cand incerci sa efectuezi o sarcina care cere expres drepturi de Administrator.

Microsoft a furnizat unele instrumente pentru asistarea companiilor in obtinerea unor aplicatii care sa ruleze pe Windows 7. De exemplu, capabilitatea de a „imita” Windows 7 (valabil doar pentru versiunea Professional si Ultimate), la care se ajunge prin combinarea a doua „tehnologii”: Virtual PC si „Windows XP Mode” – ambele fiind optionale trebuind sa fie descarcate ulterior de catre cei interesati.

Microsoft a decis ca ar fi bine sa furnizeze un sistem XP virtual unde utilizatorii Windows 7 pot rula aplicatii care refuza sa functioneze satisfacator cu Windows 7 „standard” iar aceasta functionalitate este pusa in categoria „ultima instanta”: atunci cand orice operatiune, inclusiv modificarea parametrilor din tabul compatibilitate al fisierului exacutabil nu functioneaza foloseste cu incredere „Windows XP Emulation Mode”.

Nu este cea mai eleganta solutie pentru ca virtualizezi un intreg sistem de operare complet functional doar pentru a rula o aplicatie, insa este singura varianta in unele cazuri.

Pentru a folosi „Windows XP Mode” trebui sa te asiguri intai ca sistemul tau are suport pentru virtualizare (placi de baza cu suport Intel-VT sau AMD-V), ceea ce nu ar trebui sa fie un impediment major, deoarece marea majoritate a placilor de baza/sistemelor aparute mai recent au aceste tehnologii integrate.

Application Compatibility Toolkit sau „ACT” este un download „cu greutate” care ofera o baza de date pentru Serverul SQL, un numar de evaluatori de compatibilitate si un mecanism de implementare „shims” ce poate imbunatati abilitatea aplicatiilor de a lucra cu Windows 7. Este bine sa ai de a face cu asa ceva insa rezerva-ti timp pentru a invata. Chiar daca nu poti crea shim-uri care pot face ca orice aplicatie sa functioneze cu Windows 7, evaluatorii te pot ajuta prin punctarea unor probleme specifice de compatibilitate, care te lasa sa alegi daca vrei sa ai fisiere „usoare” si registrii de securitate pentru obtinerea unei compatibilitati mai bune.

App-VApplication Virtualization” cunoscut pana acum sub numele de „SoftGrind” este parte a ceea ce compania din Redmond denumeste „Microsoft Desktop Optimization Pack” sau MDOP. Tehnologia aceasta permite organizatiilor sa suporte mai multe versiuni dintr-o aplicatie intr-un mediu virtual aplicat la versiunea specifica. Din cauza ca aplicatiile nu sunt niciodata instalate se desfasoara ca un serviciu virtual, prin urmare nu pot intra in conflict intre ele.

Profituri in crestere pentru Intel

Cu toate ca in aceasta perioada mai toate companiile au probleme in ceea ce priveste nivelul profiturilor, cei de la Intel au declarat profituri in crestere.


Profiturile lor sunt in crestere pentru ultimul trimestru al anului 2009, desi au ajuns la o intelegere cu AMD prin care au platit o suma destul de mare de bani, iar fara aceasta plata Intel ar fi avut un profit de 3,1 miliarde de dolari, pe cand acum suma se ridica la 2,3 miliarde.


Rezultatele bune obtinute de acestia (28 de procente in plus) se datoreaza mai ales diviziei hardware care a avut o crestere de 65 de procente precum si de multitudinea de procesoare lansate de ei in seriile Core i5 si Core i7, alaturi de linia CULV – adresata laptopurilor foarte mici si care au impulsionat vanzarile.


Desi ATOM nu aduce profituri mari, acestea au ajutat Intel pentru ca volumul de vanzari este destul de insemnat.


In viitorul apropiat Intel pregatesc modele mai putin scumpe de procesoare Core i5 si Core i7 ceea ce are darul sa micsoreze marja de profit.