marți, 5 aprilie 2011

Windows 8 vine cu un nou toolbar

Informatiile noi despre viitorul Windows 8 au inceput sa curga la propriu, peste noapte. Dupa ce ieri am putut trage cateva concluzii pe baza imaginii cu Welcome screen-ul sistemului de operare, iata ca astazi avem deja un nou set de screenshot-uri care ne ofera informatii mai complete despre felul in care se modeleaza urmatoarea generatie de Windows.


Din cate se pare, Microsoft a inlocuit toolbar-ul din Windows Explorer cu interfata user Ribbon, folosita in prezent in programele Microsoft Office, inclusiv Word, Excel si PowerPoint.

Asadar, odata ce te-ai logat, cea mai evidenta schimbare din Windows este noua interfata Ribbon, prezenta in fiecare fereastra Explorer. La acest nivel de dezvoltare, Ribbon UI pare destul de confuza si dezorganizata, lipsindu-i chiar cateva functionalitati.


Potrivit site-ului Within Windows, exista neintelegeri si in cadrul Microsoft cu privire la folosirea noii interfete.

Ramane un mister daca aceasta schimbare va fi una permanenta pentru toate dispozitivele. Actualul build al Windows 8 are un “comutator” care permite revenirea la toolbar-ul si meniurile cu care suntem obisnuiti, dar nu avem certitudinea ca aceasta optiune va exista in versiunea finala a Windows 8 sau va fi doar o masura temporara, timp in care design-ul Ribbon este “slefuit”.


Un lucru este insa sigur, Windows 8 va aduce schimbari dramatice in OS.

AMD a inceput livrarile la noua serie de procesoare Fusion APU Llano

AMD anunta la inceputul lunii ianuarie ca planuieste sa lanseze o noua serie de procesoare accelerate numite 32nm A-Series Fusion APU Llano.

Desi erau programate pentru semestrul trei al acestui an, AMD s-a intrecut pe sine, reusind sa fabrice suficiente unitati astfel incat sa inceapa livrarea catre producatorii hardware. Va mai dura insa ceva timp pana cand le vom vedea integrate pe PC-uri si laptopuri.


AMD a impresionat deja prin prima runda de solutii APU. Brazos E-Series APU pare a fi o alterntiva extrem de buna la solutia Intel Atom, avand un consum de numai 36 de watti, pentru intreg sistemul, chiar si atunci cand ruleaza graficile performante DirectX 11.

Noua serie de procesoare A-Series Fusion APU Llano duce performanta la un alt nivel, si in loc sa concureze cu Atom, reuseste sa-i ofere lui AMD un avans solid in fata cipurilor Core-i3 ale celor de la Intel.

Consumul de energie va creste de la 36 la 45-100 de watti, insa nu ar trebui sa fie o problema intrucat noile procesoare se adreseaza mai degraba laptopurilor si desktop-urilor, decat netbook-urilor cu baterii mici, create in principal pentru navigarea pe web.


Printre producatorii vehiculati sa lanseze sisteme bazate pe noua serie de procesoare accelerate de la AMD se numara Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, Samsung, Sony ai Toshiba.

Ne asteptam sa aflam mai multe detalii despre modelele si specificatiile A-series in cadrul evenimentului Computex 2010, care va avea loc in luna iunie.