marți, 26 aprilie 2011

Cum sa iti stergi datele personale de pe Internet

Pe masura ce viata noastra sociala, shopping-ul si aventurile amoroase se desfasoara online, lansam in urma noastra, intentionat sau nu, o cantitate mare de informatii personale.

Postarile pe blog sau comentariile de pe Facebook reprezinta o marturie a inclinatiilor politice, a problemelor de sanatate sau a firii petrecarete, aspecte care iti pot reduce sansele de a fi acceptat intr-o institutie de invatamant, de a obtine sau de a pastra o slujba sau chiar de a incepe o noua relatie.


Si tocmai pentru ca nivelul de informatii personale care ajung pe net a atins cote alarmante, in lume au fost infiintate o serie de companii care au drept activitate administrarea informatiilor online si a imaginii.

“Tezaurul de date personale despre fiecare dintre noi a ajuns la un nivel neanticipat, iar scurgerile de proportii uriase ale acestor date pot avea consecinte dezastroase pentru persoana noastra,” este de parere Michael Fertik, CEO al companiei Reputation.com.


Primul pas in managerierea datele personale aflate pe web este consultarea motoarelor de cautare Google, Bing si Yahoo, exact locurile in care vor merge si oamenii care vor sa te verifice.

Ruleaza cautari dupa nume, adresa, numar de telefon si alte date de identificare. Este important sa nu te opresti la primele pagini. Desi sunt cele care au cea mai mare relevanta, detaliile picante sau stanjenitoare pot aparea incepand de abia cu a sasea pagina.


Cauta de asemenea conturile online pe care le-ai deschis, dar nu le mai folosesti, in special pe cele de pe retelele sociale sau site-urile de dating, unde ai furnizat o cantitate mare de informatii personale.

Pe langa faptul ca pe acele conturi ar putea exista informatii care nu vrei sa ajunga la urechile colegilor sau ale sefilor, mai exista si riscul ca site-urile sa isi schimbe politica de confidentialitate sau sa fie achizitionate de o companie cu practici diferite.

Cea mai grea parte este mascarea informatiei. Exista si posibilitatea sa stergi acele informatii, desi cel mai probabil va fi un efort care va consuma un timp destul de mare.


In primul rand, inlatura orice fel de detaliu valoros de pe retelele de tipul Facebook. O data de nastere completa sau adresa pot fi folosite pentru a-ti fi furata identitatea. De asemenea sterge sau dezactiveaza conturile pe care nu le mai folosesti.

Daca in schimb altcineva a postat informatii pe care vrei sa le inlaturi, va trebui sa contactezi acea persoana.

Un prieten de pe Facebook poate fi de accord sa stearga o fotografie care nu te flateaza.


Informatia stearsa ar trebui sa dispara de pe motoarele de cautare in cateva saptamani. Daca acest lucru nu se intampla, trimite o cerere sa fie inlaturata.

Iar data viitoare, fi mai putin generos in impartasirea informatiilor personale.