luni, 14 iunie 2010

Au fost descoperite urmele unui ocean pe Marte

Teoria existentei unui ocean pe Marte a fost confirmata de un studiu al Universitatii Colorado, care a relevat faptul ca acum 3.5 milioane de ani 36% din suprafata Planetei Rosii era acoperita de un ocean.

Informatiile necesare studiului au fost puse la dispozitie de misiunile de observare a planetei Marte efectuate din 2001 de NASA si de Agentia Spatiala Europeana (ESA).

"Marte avea, probabil, un ciclu hidrologic global asemanator celui de pe Terra, cu precipitatii, ape curgatoare, formatiuni noroase, acumulari de gheata si o retea de ape subterane", a explicat unul dintre participantii la studiu.

Cercetatorii au analizat date provenind de la 52 de depozite sedimentare din deltele fostelor rauri, iar rezultatele au evidentiat ca mai mult de jumatate se situeaza la acelasi nivel, marcand prin urmare tarmurile unui presupus ocean.

Viitoarea misiune de Marte este prevazuta pentru anul 2013 si isi propune sa descopere unde si de ce au disparut 124 de milioane de kilometri cubi de apa, acum 3.5 milioane de ani.

Sursa: ABC

Nokia prezinta un nou smartphone: Nokia X5-01

In cadrul evenimentului Nokia Connection desfasurat in Singapore, compania finlandeza a anuntat lansarea, in viitorul apropiat, a unui nou telefon, diferit fata de terminalele din portofoliul Nokia de pana acum.

Nokia X5-01 este un telefon slide de forma patrata si va ajunge pe piata intr-o varietate de culori. Telefonul este dezvoltat special pentru functii muzicale, ruleaza pe sistemul de operare Symbian S60 si are un display de 2.36 inci cu rezolutie QVGA, dar care nu are functii touch.

De asemenea, smartphone-ul dispune de o tastatura QWERTY glisanta, camera de 5 MP cu zoom digital 4X si blitz LED si suporta servicii de social networking, mesagerie instant si e-mail.

Nokia X5-01 are o memorie integrata de 200 MB, aceasta putand fi extinsa cu carduri microSD de pana la 32 GB. De asemenea, potrivit Nokia, durata bateriei este de 16 zile in stand-by si de 24 de ore in playback audio.

Ceea ce e cu adevarat deosebit la acest smartphone (vezi video), este faptul ca utilizatorul sau se poate crede un adevarat DJ atunci cand foloseste telefonul. Acesta poate fi invartit pentru schimbarea melodiei, sau scuturat pentru a putea citi mesajele primite.



Nokia X5-01 va fi lansat, in prima faza, in Indonezia la un pret estimativ de 165 de euro fara taxele suplimentare ale operatorilor. Disponibilitatea telefonului in celalalte regiuni ale lumii nu a fost facuta publica de catre Nokia, inca.

Sursa: GSM Arena

Indiana Jones 5: cele mai noi detalii

Ultimul film al francizei Indiana Jones, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull a fost un succes de box office, in ciuda numeroaselor critici primite din partea specialistilor.

La inceputul anului au fost cateva surse care au zvonit ca seria aventurilor eroului jucat de Harrison Ford va continua cu a cincea pelicula. In rest producatorii au ales sa pastreze tacerea, fara sa ofere prea multe detalii. Insa pentru fanii devotati am reusit sa facem rost de cateva informatii: se pare ca cel de-al cincilea Indiana Jones va intra in productie anul viitor, iar actiunea se va petrece undeva in Triunghiul Bermudelor.

Scenariul scris de George Lucas si Steven Spielberg este aproape terminat, iar din distributie vor face parte atat Harrison Ford cat si Shia LaBeouf.

Pelicula cu numarul patru a seriei a fost criticata pentru abundenta de efecte tehnice care au inlaturat din magia filmului. Prin urmare s-a decis ca ultimul film al seriei Indiana Jones sa fie un film de moda veche, fara prea multe efecte speciale.

Primul film din seria Indiana Jones, "Raiders of the Lost Ark" a fost lansat in 1981 si a fost cel mai apreciat, castigand patru premii Oscar. Au urmat "Indiana Jones and the Temple of Doom" in 1984, "Indiana Jones and the Last Crusade" in 1989 şi "Indiana Jones And The Kingdom of the Crystal Skull" in 2008.

Sursa: Digital Trends