luni, 11 aprilie 2011

Mozilla ne promite lansarea Firefox 5 in iunie

Mozilla planuieste o accelerare agresiva a ciclului de lansari ale browser-ului Firefox, astfel ca, am putea downloada versiunea finala a Firefox 5 pe 21 iunie.

Daca organizatia ramane in grafic, Firefox 6 ar putea aparea doua luni mai tarziu.

Mozilla s-a reorientat catre un ritm de dezvoltare mai alert, care presupune adaugarea unor noi feature-uri, pe masura ce browser-ul se afla in diferite stadii de dezvoltare – numite nightlies, aurora, beta si Firefox – care se vor regasi ulterior intr-o versiune slefuita, pregatita pentru lansare.


Noua strategie reprezinta o schimbare majora pentru companie, care si-a blocat resursele in dezvoltarea Firefox 4 timp de un an, in vreme ce Firefox 3.6 a avut nevoie de aceiasi perioada de timp pentru a fi gata.

Spre deosebire de Google, care lanseaza o noua versiune Chrome la fiecare 6-7 saptamani.

Potrivit informatiilor postate pe site-ul Mozilla, noul ciclu de dezvoltare il va egala pe al celor de la Google.

Pentru a se incadra in deadline, Firefox 5 va trebuie sa trebuie sa ajunga in faza “aurora” pe 12 aprilie si sa treaca in beta pe 17 mai.

Odata cu lansarea Firefox 5, Mozilla va incepe dezvoltarea Firefox 6, care ar trebui sa fie gata la jumatatea lunii august.


Pentru a tine pasul cu aceste date de lansare, compania va adauga feature-uri din mers. Daca o functionalitate nu este gata pentru primul stadiu de dezvoltare – nightlies – nu va fi adaugata nici in urmatoarele niveluri de dezvoltare.

Feature-urile cu probleme vor fi eliminate dintr-o editie – cum ar fi Firefox 5 – urmand sa fie corectate si implementate in versiunile viitoare. Acelasi procedeu este urmat si de Chrome.

Mozilla planuieste sa updateze canalul beta in fiecare saptamana, nightly si aurora in fiecare zi si Firefox la fiecare sase saptamani.

Compania pregateste un “mecanism silentios de update” in Firefox care upgradeaza automat browser-ul la fiecare noua versiune.

In prezent, Chrome este singurul browser care se updateaza in background fara a notifica user-ul si fara a necesita vreo actiune din partea acestuia.