vineri, 11 februarie 2011

Cate informatii s-au stocat pana acum? 295 exobiti de date!

Un cercetator de la Universitatea din California de Sud declara ca a reusit sa calculeze cantitatea de informatie care este stocata de rasa umana. Iar cifrele sunt colosale: 295 de exobiti.

Asta inseamna extrem de multe postari pe Facebook si filme mai mult sau mai putin "deochiate", precum si multa literatura, pentru ca cifrele includ si informatii analogice.

Daca un graunte de nisip reprezinta o singura informatie, atunci fiecare persoana din lume are stocata o cantitate de informatii de 315 ori mai mare decat numarul total al grauntelor de nisip din lume, a declarat omul de stiinta Martin Hilbert.

“Aceasta este prima serie de studii care isi propun sa cuantifice abilitatea rasei umane de a administra informatia", a spus Hilbert

Inainte de ne entuziasma prea tare in legatura cu aceste cifre, este bine de stiut ca cei 295 de exobiti reprezinta mai putin de 1% din informatia stocata in AND-ul unei singure persoane.

Potrivit cercetatorului, era digitala a inceput in 2002, anul in care capacitatea de stocare digitala din intreaga lume a depasit capacitatea analoga totala. Pana in anul 2007, 94% din memoria nostra se afla in forma digitala.

Se pare ca, in acelasi an, omenirea a trimis 1.9 zetabiti de informatie prin intermediul tehnologiilor de transmisie precum televiziunea sau GPS-ul. Asta echivaleaza cu informatia citita zilnic din 174 de ziare de o singura persoana.

“Aceste cifre sunt impresionante, dar in acelasi timp, minuscule in comparatie cu magnitudinea la care natura administreaza informatia."