marți, 10 noiembrie 2009

La multi ani, Firefox!

S-au implinit 5 ani de cand Mozilla lansa Firefox 1.0. De pe 9 noiembrie 2004, mai mult de 330 de milioane de utilizatori au descarcat Firefox.

Evident, compania nu scapa ocazia de a se lauda - au fost primii care au rulat JavaScript rapid, CORS, au combinat HTML si SVG, au participat la introducerea geolocalizarii si a orientarii. Tot in dreptul lor trebuie sa bifam si implicarea in noul sistem modern de fonturi si dezvoltarea unor instrumente de securitate.

Despre lucrurile bune la care ar trebui sa ne asteptam pe viitor ne dezvaluie cate ceva Chris Blizzard (considerat "Open Source Evanghelist"): modificari majore in ceea ce priveste calitatea video, dezvoltarea browserelor pentru telefoane mobile.

Lansat initial ca un proiect experimental al lui Dave Hyatt si Blake Ross, Firefox a ajuns un produs de renume, apreciat de foarte multi utilizatori. Denumit la inceput "Pheonix", apoi "Firebird", "Mozilla Firebird", in februarie 2004 a primit numele final de "Firefox". Dupa lansara din 9 noiembrie 2004, compania a facut public primul update major care rezolva o serie de instabilitati si probleme de securitate (Firefox 1.5) dupa mai bine de un an, la sfarsitul lui noiembrie 2005.

De atunci au urmat numeroase versiuni, update-uri, noutati, probleme rezolvate, imbunatatiri aduse, pe scurt, o istorie a dezvoltarii unui browser de succes pe parcursul a 5 ani.

Puteti descarca si de pe site-ul nostru Mozilla Firefox, accesand acest link.

Telefonul neoficial Michael Jackson vine din China

Pentru cei care isi doresc un telefon mobil neoficial, ca cel oficial nu stim daca sau cand va iesi pe piata, care il comemoreaza pe Michael Jackson, aflati ca un astfel de model tocmai a fost lansat de firma chineza eemobi.

Meniul telefonului si chiar si bateria poarta insemnele MJ, iar designul carcasei este unul foarte elegant, aducand mult cel al telefoanelor din gama Vertu. Insusi megastarul probabail ca ar fi mandru de aspectul telefonului ce ii poarta numele, caci toata carcasa este aurita, pardon, mai corect spus aurie, si incrustata cu numeroase diamante false.

In partea de sus, langa casca, se afla o mica poza in medalion cu MJ, partea din spate este decorata cu doua siluete in oglinda ale lui Michael facand celebrul moonwalk, iar partea de sus este brazdata de cateva centuri ce amintesc de costumul regelui pop de pe coperta albumului History.

Nu se cunosc prea multe date tehnice despre acest telefon, decat ca se rezuma la cateva functii de baza, din fisa sa tehnica lipsind dotarile mai complexe precum GPS sau WiFi. Dupa cum se poate observa insa in imagini, este echipat cu o camera foto de rezolutie necunoscuta (2MP banuim, sau chiar VGA) si o intrare ce pare a fi mufa audio standard de 3.5mm.

"Editia limitata" a telefonului neoficial Michael Jackson poate fi comparata pentru doar 151$, un pret deloc mare pentru un model care se doreste a fi de lux, dar inexplicabil pentru un telefon care in afara de cateva insemne ce amintesc de regele pop, nu are nimic special.