duminică, 10 august 2008

Război deschis între Rusia şi Georgia

Conflictul din zona Osetiei de Sud pare să se agraveze. Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a declarat, ieri, că ţara sa e în stare de război cu Moscova şi a avertizat că situaţia din zonă e pe cale să explodeze. El a făcut acest anunţ după ce armata rusă a atacat oraşul Gori, din centrul ţării. Potrivit oficialilor georgieni, bombardamentele ruseşti au făcut mii de victime în rândul civililor.

“Avem de-a face cu acte criminale şi decizii iresponsabile ale unor lideri nesăbuiţi. Toate acestea produc consecinţe dramatice în zona de conflict”, a afirmat Saakaşvili, într-un discurs public.

El a ceru Kremlinului să-şi înceteze imediat atacurile asupra Georgiei.

De asemenea liderul de la Tbilisi a făcut apel către comunitatea internaţională, să ia măsuri pentru a pune capăt violenţelor.

Autorităţile georgiene spun că armata rusă a efectuat mai multe raiduri asupra unor aşezări civile din ţară.

Cel mai grav afectat a fost oraşul Gori, situat în apropierea provinciei separatiste Oseţia de Sud. Aici atacurile ruseşti ar fi ucis mii de oameni. Agenţiile internaţionale au publicat imagini dramatice cu femei şi copii schilodiţi de bombardamente, case în flăcări şi oameni care îşi plângeau isteric rudele ucise.

Georgia şi-a rechemat acasă cei 2.000 de militari din Irak pentru a-i trimite în zona separatistă. Vineri, Rusia a trimis în regiune un convoi de tancuri şi forţe ale aviaţiei, într-o misiune pe care Kremlinul o numea “de menţinere a păcii”. Trupele au ajuns însă în oraşul Tskhinvali, considerat capitala Osetiei de Sud şi au atacat câteva poziţii ale armatei georgiene. Ieri, Kremlinul a anunţat că a preluat controlul asupra localităţii.

Băsescu a convocat aseară CSAT

Preşedintele Traian Băsescu a convocat, ieri seară, la ora 20,00, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a analiza evenimentele din Caucaz. Motivul: preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a declarat, ieri dimineaţă, stare de război. Saakaşvili anunţase că va cere Parlamentului aprobarea introducerii legii marţiale, în timp ce luptele dintre trupele georgiene şi cele ruse continuă în regiunea separatistă Osetia de Sud, potrivit Reuters

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu