luni, 15 martie 2010

Google si-a modificat logoul pentru numarul Pi

Google si-a modificat, duminica, logoul pentru a marca Ziua Mondiala a numarului Pi (π) , o constanta matematica a carei valoare, aproximativ 3,14, este raportul dintre circumferinta si diametrul oricarui cerc într-un spatiu euclidian.



Noul logo al Google este format din mai multe cercuri, pe care sunt pozitionate formule de calcul ce cuprind constanta Pi.

Valoarea constantei este egala aproximativ cu 3,14159 în notatia zecimala obisnuita. Pi este una dintre cele mai importante constante din matematica si fizica, numeroase formule din inginerie si din alte stiinte implicand folosirea sa.

Pi este un numar irational, adica valoarea sa nu poate fi exprimata exact sub forma de fractie m/n, cu m si n întregi, dar si un numar transcendent, adica nu exista niciun polinom (expresie construita dintr-una sau mai multe variabile si constante, folosind doar operatii de adunare, scadere, înmultire si ridicare la putere constanta pozitiva întreaga) cu coeficienti rationali (fractie) care sa-l aiba pe π ca radacina.

Data de 14 martie a fost aleasa ca Zi Mondiala a numarului Pi, deoarece americanii scriu data punand luna înaintea zilei, astfel încat 14 martie arata 3/14, ceea ce trimite cu gandul la celebrul Pi. Simbolul π a fost propus pentru prima oara în 1706, de matematicianul galez William Jones.

Google isi schimba logourile cu ocazia sarbatorilor si a altor evenimente speciale. Recent, Google si-a modificat logoul pentru a celebra Jocurile Olimpice de Iarna de la Vancouver.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu