duminică, 13 martie 2011

35 de miliarde de dolari, pagubele seismului din Japonia

Cutremurul cu magnitudinea de 9 grade şi tsunami care au urmat au devastat coasta Pacifică a regiunii Tohoku (nord-est), care asigură aproximativ 8% din PIB-ul Japoniei. Numeroase activităţi în zona de coastă au fost reduse la zero, iar infrastructurile au fost distruse de un val de zece metri, în metropola Sendai.

Seismul din nord-estul Japoniei ar putea avea un impact "considerabil" asupra economiei ţării, a avertizat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yukio Edano, citat de France Presse.

"Mişcarea telurică ar urma să aibă un impact considerabil asupra activităţilor economice ale unui mare număr de sectoare", a avertizat el, într-o conferinţă de presă la Tokio.

Cutremurul cu magnitudinea de 9 grade (conform unei recente revizuiri) şi tsunami care au urmat au devastat coasta Pacifică a regiunii Tohoku (nord-est), care asigură aproximativ 8% din PIB-ul celei de-a treia economii a lumii. Numeroase activităţi în zona de coastă au fost reduse la zero, iar infrastructurile au fost distruse de un val de zece metri, în metropola Sendai.

Regiunea Kanto, aflată mai spre sud, care cuprinde megalopolisul Tokio şi reprezintă 40 la sută din PIB, a fost de asemenea afectată, situaţia fiind deosebit de dramatică la Iichihara (la est de Tokio), unde o rafinărie de petrol a companiei Cosmo Oil a ars parţial. Majoritatea infrastructurilor şi clădirilor au rezistat însă şocului în această zonă urbană strategică, conchide AFP.

Potrivit unei estimări iniţiale, publicată duminică de AIR Worldwide, specializată în evaluarea riscului, pagubele produse de cutremurul devastator de vineri din Japonia ar putea costa companiile de asigurări 34,6 miliarde de dolari.

Societatea americană evaluează pagubele produse proprietăţilor private acoperite de asigurări între 14,5 şi 34,6 milliarde de dolari, dar subliniază că numeroase observaţii pe teren sunt încă indisponibile, ceea ce ar putea duce la revizuirea acestor estimări.

"Operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurarea şi evaluarea pagubelor abia a început, şi există încă o mare incertitudine în jurul parametrilor" seismului, subliniază AIR în comunicatul său, citat de AFP.

Societatea precizează că evaluarea sa nu ia în cont pagubele produse de valurile tsunami care au urmat imediat seismului cu magnitudinea 9, cel mai violent înregistrat vreodată în Japonia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu