Facebook, Google si alte retele de socializare si site-uri prezente in Europa trebuie sa adere la regulile europene stricte cu privire la confidentialitatea datelor, a declarat Viviane Reding, Comisarul European pentru Justitie.
Companiile din afara blocului de 27 de tari, inclusiv Statele Unite, vor trebui sa isi schimbe practicile de confidentialitate pentru a putea functiona in continuare in Europa.
Uniunea Europeana a demarat interventia asupra legilor privind confidentialitatea in noiembrie anul trecut, noua legislatie urmand sa acorde mai multe drepturi consumatorului final si sa aplice penalitati mai stricte pentru cei care incalca regulile.
Desi Facebook nu a fost mentionat in mod direct, din discursul lui Reding sustinut ieri la Bruxelles a reiesit faptul ca reteau sociala este de asemenea vizata.
“O retea sociala cu sediul in SUA , care are milioane de utilizatori activi in Europa trebuie sa se supuna regulilor Uniunii Europene. Pentru a se asigura respectarea legilor, companiilor nationale de monitorizare a confidentialitatii li se vor atribui puteri pentru a investiga si a se angaja in procedee legale impotriva detinatorilor de date non-UE, ala caror servicii targheteaza consumatorii UE.”
Potrivit unui discurs sustinut anul trecut, Reding vrea ca utilizatorii sa aiba dreptul sa isi stearga datele pe care nu le mai considera potrivite pe site-uri precum Google sau Facebook. Comisarul European pentru Justitie a mai subliniat, de asemenea, ca aceste companii trebuie sa fie explicite cu privire la motivul pentru care ar putea colecta date personale.
Uniunea Europeana a emis reguli foarte stricte de protectie a datelor, mult mai aspre decat cele din SUA, inca din 1998, cand tuturor statelor membre li s-a ordonat prin directiva UE sa aplice noua legislatie.
Companiile europene si cele americane care au subsidiare in Europa trebuie sa adere la principiile Safe Harbour pentru a putea trimite date din interiorul Uniunii Europene catre Statele Unite. Proiectul Safe Harbour contine decizii cu privire la transferul datelor cu caracter personal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu