Masinile moderne devin din ce in ce mai computerizate, astfel ca acum pot interactiona cu toate dispozitivele noastre mobile. Dar, in acelasi timp, aceste noi functii le fac vulnerabile in fata hacking-ului. Atat de vulnerabile incat computerele de bord ale masinilor pot fi exploatate chiar si printr-un CD cu muzica, introdus in playerul de la bord.
Cercetatorii de la universitatile din Washington si California au testat in ultimii ani diferite metode prin care o masina poate fi hackuita. Recent au descoperit o modalitate de a altera soft-ul unui vehicul lansat in anul 2009, a carui marca a ramas secreta, prin rularea unui CD pe sistemul audio.
Prin adaugarea unui cod la un fisier muzical digital, au putut sa transforme un cantec de pe CD intr-o modalitate perfecta de exploatare a sistemului. Odata ce a rulat pe casetofonul masinii, melodia a putut modifica soft-ul sistemului audio al masinii, oferindu-le atacatorilor un punct de intrare pentru a putea modifica si alte componente ale masinii.
Astfel, daca de exemplu un hacker se apropie cu un telefon mobil, ar putea, prin intermediul Bluetooth-ului, sa comande deschiderea usilor si chiar pornirea motorului masinii.
Hack-uirea unei masini nu este tocmai acelasi lucru cu hackuirea unui computer, pentru ca fiecare brand (si model si an de fabricatie) foloseste sisteme de control diferite, iar astfel gasirea vulnerabilitatilor devine mai dificila.
Iar asta este un lucru bun, cu atat mai mult cu cat in urmatoarea decada majoritatea masinilor vor incepe sa integreze abilitati autonome. Astfel ca, ar fi de ajuns o bresa de securitate critica, pentru ca un hacker sa trimita email masinii tale, care mai apoi s-ar conduce singura pana in garajul atacatorului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu