marți, 14 iulie 2009

Facebook evaluata la 6,5 miliarde de dolari

Facebook este evaluata la 6,5 miliarde de dolari, potrivit pretului platit de un investitor rus pentru majorarea participatiei detinute in capitalul companiei, subliniind "greutatea" retelei de socializare online in industria IT si sectorul media.



Compania rusa Digital Sky Technologies a anuntat, luni, ca va plati 14,77 dolari pe actiune pentu majorarea participatiei la 3,5% din capitalul Facebook, pret la care reteaua este evaluata la 6,5 miliarde de dolari.

Investitia initiala a Digital Sky la Facebook , derulata in luna mai, evalua compania la 10 miliarde de dolari, insa tranzactia avea atasate drepturi de preemptiune pentru majorarea participatiei.

In ultimele saptamani, analistii si investitorii au evaluat Facebook la mai putin de cinci miliarde de dolari.

Astfel, conform tranzactiei anuntate luni de compania rusa, valoarea de piata a Facebook ar depasi semnificativ pe cele ale unor grupuri media cu traditie si cu afaceri mult mai extinse, precum CBS Corp, care, la afaceri anuale de aproape 14 miliarde de dolari, este cotata la patru miliarde de dolari.

Incasarile Facebook din vanzari ar trebui sa ajunga la 500 milioane de dolari in acest an, potrivit unui director al companiei, reprezentand o crestere de 70% a veniturilor comparativ cu anul trecut.

Digital Sky evalueaza Facebook la de 13 ori veniturile estimate pe 2009, potrivit unui analist american, cu mult peste multiplicatorul mediu de 2,2 ori incasarile intalnitt de obicei in sectorul companiilor axate pe publicitate online si dublu fata de valoarea atribuita gigantului Google, de 6 ori veniturile.

Printre actionarii Facebook, companie infiintata in urma cu cinci ani, se numara si Microsoft, care a evaluat reteaua, in anul 2007, la 15 miliarde de dolari.

Facebook a trecut recent peste pragul de 200 milioane de utilizatori, mai mult decat dublu comparativ cu perioada similara a anului trecut, si a depasit principalul concurent, reteaua MySpace, care face parte din portofoliul grupului News Corp, controlat de magnatul media Rupert Murdoch.

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu