duminică, 3 ianuarie 2010

Rusii vor sa devieze asteroidul Apophis

Rusia planuieste trimiterea unei nave spatiale pentru devierea asteroidului Apophis. NASA a afirmat ca nu este nici o posibilitate ca asteroidul Apophis, cu o marime de 270 de metri, sa se ciocneasca de Pamant la prima s-a trecere in 2029, iar la a doua intalnire din 2036 exista posibilitatea este de 1/250.000. Cu toate acestea seful Agentiei Spatiale Ruse, Anatoly Perminov, a declarat ca o asemenea misiune este discutata, iar alte agentii sunt invitate sa participe la proiect.

Perminov a insistat insa ca asteroidul este o amenintare potentiala. A fost destul de vag despre dovezile pe care le-ar avea in aceasta directie, dar a spus ca cercetatorii sai i-au confirmat faptul ca asteroidul se apropie periculos de mult. „Nu imi aduc aminte datele exacte, dar parca mi s-a spus ca ar lovi Pamantul in 2032. Sunt in pericol vietilor oamenilor. Ar trebui investiti cateva sute de milioane de dolari pentru construirea unui sistem care sa contracareze o coliziune, in loc sa stam sa asteptam fara sa facem nimic”.

Unii oameni de stiinta au propus trimiterea unei sonde spatiale care sa orbiteze in jurul asteroidul pentru a-i schimba traiectoria. Altii au sugerat construirea unei nave spatiale care sa se ciocneasca cu asteroidul si chiar folosirea armelor nucleare.

Anatoly Perminov nu a vrut sa dea detalii despre proiect, dar a mentionat ca nu vor fi nevoie de folosirea armelor nucleare.

Sursa: Hit.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu