luni, 14 iunie 2010

Au fost descoperite urmele unui ocean pe Marte

Teoria existentei unui ocean pe Marte a fost confirmata de un studiu al Universitatii Colorado, care a relevat faptul ca acum 3.5 milioane de ani 36% din suprafata Planetei Rosii era acoperita de un ocean.

Informatiile necesare studiului au fost puse la dispozitie de misiunile de observare a planetei Marte efectuate din 2001 de NASA si de Agentia Spatiala Europeana (ESA).

"Marte avea, probabil, un ciclu hidrologic global asemanator celui de pe Terra, cu precipitatii, ape curgatoare, formatiuni noroase, acumulari de gheata si o retea de ape subterane", a explicat unul dintre participantii la studiu.

Cercetatorii au analizat date provenind de la 52 de depozite sedimentare din deltele fostelor rauri, iar rezultatele au evidentiat ca mai mult de jumatate se situeaza la acelasi nivel, marcand prin urmare tarmurile unui presupus ocean.

Viitoarea misiune de Marte este prevazuta pentru anul 2013 si isi propune sa descopere unde si de ce au disparut 124 de milioane de kilometri cubi de apa, acum 3.5 milioane de ani.

Sursa: ABC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu