vineri, 25 mai 2012

Ar putea fi internetul distrus cu adevarat?

Pentru multi utilizatori ai internetului, reteaua informatica globala este un concept abstract, dar baza internetului consta in cabluri si HDD-uri. Gizmodo a prezentat modul in care internetul ar putea fi distrus cu adevarat, operatiune ce este aproape imposibila.
1. Este internetul amenintat cu adevarat?
Zvonurile despre amenintarea Anonymous de a provoca un blackout total al interntului s-au dovedit speculatii nefondate insa au trezit curiozitatea multora cu privire la siguranta retelei: ar putea fi internetul distrus cu adevarat?
Deoarece este dependent de infrastructura, internetul ar putea fi teoretic distrus, insa un atac simultan ce ar viza toate componentele sale pare imposibil de coordonat. Internetul a supravietuit tsunamiului din Japonia, dar ar putea supravietui si unui atac direct?
Ar putea fi internetul distrus cu adevarat?

2. Taierea cablurilor
Internetul, suprareteaua retelelor locale, este sustinut de o retea vasta de cabluri, care se intinde pe fiecare continent si chiar sub oceane. In mod obisnuit, efectul taierii oricarui cablu este in cel mai rau caz temporar, cat timp celelalte preiau traficul. Ar putea fi insa taiate toate simultan?
Cablurile care sustin internetul nu sunt ascunse, nu sunt pazite si sunt usor de gasit pe harti online. Cele mai importante cabluri ale internetului sunt situate in nord-estul SUA, in Long Island si in New Jersey. Daca ar fi taiate, legatura internetului intre SUA si Europa ar fi pierduta. Alte cabluri extrem de importante sunt in Singapore, Egipt, Marea Britanie, Tokyo, Hong Kong, Marsilia, Sicilia si Mumbai. Distrugerea simultana a tuturor ar "sparge" internetul in retele continentale.
Ar putea fi internetul distrus cu adevarat?
 3. Distrugerea serverelor root
Urmatorul pas pentru a face imposibil accesul la reteaua ce nu mai este globala ar fi distrugerea serverelor root. Acestea sunt responsabile de legatura dintre numele unui domeniu si adresa sa IP (74.125.228.37 pentru Google.com).
In lume exista momentan 13 astfel de servere, detinute de companii private, din Miami pana in Seul. Spre deosebire de cabluri, acestea sunt pazite mult mai bine, cu gardieni care le supravegheaza 24/24, iar accesul necunoscutilor este aproape imposibil.
Ar putea fi internetul distrus cu adevarat?

4. Distrugerea centrelor de date
Cei doi pasi de mai sus ar putea distruge o mare parte din ceea ce numim internet, insa legaturile nu ar fi complet distruse intre computere la nivel global.
Lovitura de gratie pentru internet ar fi distrugerea centrelor de date, care stocheaza site-urile web, ce contin baze de date cu emailurile si tot continutul incarcat de utilizatori pe internet.
Centrele de date sunt practic baza de date a internetul si fara ele continutul se pierde ...definitiv si irevocabil. Sutele de centre de date au insa protectie si mai buna ca serverele root, iar numarul lor impiedica organizarea unui atac simultan.
Ar putea fi internetul distrus cu adevarat?
 5. Aproape imposibil de distrus?
Cei trei pasi pentru distrugerea internetului sunt aproape imposibil de urmat simultan, motiv pentru care rezistenta internetului se bazeaza pe extinderea sa in fiecare colt al lumii.
In mod ipotetic, internetul ar putea fi anihilat mult mai simplu de un meteorit urias, dar in astfel de conditii, n-ar mai ramane multi oameni care sa se planga ca nu se incarca Facebook-ul.
Ar putea fi internetul distrus cu adevarat?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu