vineri, 12 iunie 2009

După Kaka, Real Madrid mai ia un Balon de Aur > Cristiano Ronaldo e rezolvat

Portughezul a devenit cel mai scump jucător din lume, cu o sumă de transfer de 94 de milioane de euro şi un salariu anual de 11 milioane

Real Madrid continuă să facă senzaţie pe piaţa transferurilor, oferind oarecum o soluţie pentru ieşirea din criză şi pentru calmarea suporterilor: aducerea celor mai buni jucători posibili. După Kaka, luat cu 65 de milioane de euro, ieri a venit rîndul lui Cristiano Ronaldo, 24 de ani, să se înregimenteze, pentru 93 de milioane, în armata de staruri a lui Florentino Perez. Trecerea lui Cristiano la Real era deja un secret cunoscut de toată lumea, fiind fructul unui preacord încheiat de fostul preşedinte al Madridului, Ramon Calderon, care prevedea penalizări de 30 de milioane de euro în cazul nerespectării sale, pentru ambele părţi.

pret.jpg

CARE E SUMA: 93,97 de milioane
Manchester va încasa 80 de milioane de lire sterline, care a fost, de fapt, cifra prevăzută în respectivul preacord. De aici şi diferenţele existente în diverse publicaţii ale sumei de transfer, în funcţie de rata de schimb euro-liră. La cursul de ieri, vorbim despre 93,97 milioane.

CARE SÎNT COMISIOANELE: 8 milioane
Manchester United a acceptat să plătească din aceste 94 de milioane comisionul lui Jorge Mendez, agentul lui Ronaldo, stabilit de acelaşi preacord la 8 milioane de euro. Real Madrid scapă astfel de o plată extra, care ar fi dus transferul la cota 102.

CARE E SALARIUL: 11 milioane
Cristiano Ronaldo va încasa în primul său an 11 milioane de euro, net. Şi aici funcţionează acelaşi mecanism ca la Kaka. Portughezul îşi păstrează salariul brut de la Manchester, în favoarea sa acţionînd impozitul mult mai mic, 26 %, existent în Spania în cazul oricărui străin, comunitar, la primul său contract de muncă.

CARE E DURATA CONTRACTULUI: 6 ani
Ca şi Kaka, Ronaldo va semna pe 6 ani. Madrilenii sînt obligaţi practic de costurile mari ale operaţiunilor la astfel de înţelegeri lungi, pentru a face ca amortizarea jucătorului să fie mai uşoară. Calculul e simplu: adunînd la cele 96 de milioane ale transferului alte 89 de milioane, cît e salariul total brut pe 6 ani, şi împărţind apoi totalul la 6 obţinem în jur de 30 de milioane de euro pe an care trebuie amortizaţi de Real numai pentru acest jucător. Cum? Prin performanţe sportive, dar şi prin mişcări inteligente de marketing, imagine, merchandasing.

CE NUMĂR VA PURTA: 9 sau 10
Primul obstacol în calea lui Cristiano este numărul de pe tricou. 7 va fi greu de obţinut, mai degrabă imposibil, de vreme ce îi aparţine lui Raul. În aceste condiţii, brandul “CR7″, în plină ascensiune, trebuie repoziţionat. Ronaldo oscilează încă între 9 şi 10, mai lesnicioase, primul fiind al lui Van Nistelrooy, al doilea al lui Sneijder, ambii pe lista “ieşirilor”.

UNDE VA JUCA: în atac sau în bandă
Cea mai prezentă întrebare între fanii lui Real Madrid este legată de poziţia în teren pe care va fi distribuit portughezul. Noul antrenor, chilianul Pellegrini, obişnuia la Villarreal să joace un 4-4-2, dar pe care-l transforma lesne în 4-2-3-1, variantă pe care va miza, se pare, şi la Real. Ronaldo ar putea evolua în banda dreaptă, în acea linie de 3 din faţa mijlocaşilor centrali, fie ca vîrf împins.

118 goluri în 292 de meciuri a marcat Cristiano Ronaldo pentru Manchester United

CINE URMEAZĂ LA REAL
Cu aducerile lui Kaka şi Ronaldo, Perez a dat lovituri de imagine, obţinînd prim-planul mediatic, dar şi de valoare. Urmează însă completarea unui puzzle extrem de pretenţios pînă la obţinerea dezideratului propus: cea mai bună echipă din lume. Ar mai fi de umblat în toate compartimentele, urgenţa fiind acum un vîrf. “As” scrie că David Villa e deja rezolvat, pentru 35 de milioane plus Negredo (de la Almeria, dar proprietatea lui Real), şi că acelaşi drum, de la Valencia, îl vor face David Silva şi Albiol, însă Marca vorbeşte despre Benzema ca posibilă alternativă la Villa, dacă internaţionalul spaniol devine prea scump. La momentul actual, primul “11″ la Real ar putea fi acesta: Casillas - Ramos, Pepe, Garay (Albiol?), Marcelo - L. Diarra, Gago (Xabi Alonso?) - Cr. Ronaldo, Kaka, Robben (Silva?) - Raul (Villa, Benzema?)

CARE E URMĂTOAREA BOMBĂ
În acest moment, cu cele două achiziţii, campionatul Spaniei începe să se apropie de cel al Angliei ca atractivitate. E de presupus că la acest asalt al Madridului va răspunde şi Barcelona, vezi cazul Riberry ori Ibrahimovici, sporind astfel numărul vedetelor din Primera. În aceste condiţii, viitorul “El Clasico” se anunţă deja o megaconfruntare a mileniului, care va bate toate recordurile de audienţă.

CE VA FACE MANCHESTER
Fără dubiu, Manchester iese în mare cîştig. L-a luat pe Ronaldo cu 18 milioane, l-a folosit la maximum timp de 6 ani şi l-a vîndut cu 94. Are acum bani suficienţi la dispoziţie pentru achiziţii. Poate plăti păstrarea lui Tevez (costă 25 de milioane) şi se poate arunca spre o ţintă mai veche: Benzema. Ieri, în Italia se vorbea şi despre Ibrahimovici, în Germania despre Ribery (46 de milioane), în Spania despre Villa sau Forlan şi în Anglia despre Cesc Fabregas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu